Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hallehuisboerderij "Nieuw Nulen" in Heeten

Boerderij

Holterweg 50
8111NR Heeten (gemeente Raalte)
Overijssel

Bouwjaar: 1936


Beschrijving van Hallehuisboerderij "Nieuw Nulen"

Inleiding HALLEHUISBOERDERIJ 'Nieuw Nulen' gebouwd in 1936. Ten westen van de boerderij is een SCHUUR aangebouwd die door een tussenlid met de boerderij verbonden is. Omschrijving Boerderij en schuur zijn opgetrokken in rode machinale baksteen onder een rietgedekt wolfdak. Zowel de boerderij als de schuur hebben in het wolfeind een noklicht. De twee bouwlagen tellende voorgevel van de boerderij (N) heeft een entree onder een luifel met een halfrond radiaalvenster. Aan weerszijden van de entree een dubbel venster met een achtruits bovenlicht en luiken. Op de verdieping twee dubbele meerruits vensters met luiken. De linker zijgevel van de boerderij heeft in het stalgedeelte stalvensters en -deuren. In de gevel van het woonhuis zijn twee meerruits vensters met luiken geplaatst. Boven deze gevel een dakkapel onder een lessenaardak. In de voorgevel van het tussenlid is een rondboogvormige deur geplaatst met aan iedere zijde een rond venster. Boven de ingang bevindt zich een ooglidvenster. De voorgevel van de schuur heeft een baander met daarboven een hooiluik en rechts een zesruits stalvenster. De zijgevel van de schuur (W) heeft betonnen stalvensters en staldeuren. De achtergevel van de schuur en de boerderij zijn identiek en voorzien van een rechtgesloten schuifbaander met aan beide zijden een staldeur en -venster onder een doorlopende latei. In de top een hooiluik. De rechter zijgevel van de boerderij (O) heeft een dubbel en een drielichts venster met meerruits bovenlichten; tenslotte een dakkapel onder een lessenaardak. Waardering HALLEHUISBOERDERIJ van algemeen architectuurhistorisch belang: - als eenvoudig maar voor het interbellum exemplarisch boerderijcomplex - vanwege de voor de jaren dertig van de twintigste eeuw karakteristieke detaillering - vanwege de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513677
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hallehuisboerderij "Nieuw Nulen" in Heeten

O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Dorpsstraat 16
Heeten (Gemeente Raalte)
O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen, gewijd 1892, A. Tepe. Driebeukige hallenkerk, enigszins geinspireerd op de Westfaalse gotiek met wijde inter..

Boerderij met schuur opgetrokken in rode machinale baksteen

Spekschateweg 2
Heeten (Gemeente Raalte)
Omschrijving BOERDERIJ met SCHUUR opgetrokken in rode machinale baksteen. Een deel van de voorgevel, de linker zijgevels (Z) (de schuur is ..

Kookhuisje

Spekschateweg 2
Heeten (Gemeente Raalte)
Omschrijving KOOKHUISJE opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak met windveren en een mak..

Drieroedige hooiberg onder een rietgedekt tentdak met toef

Spekschateweg 2
Heeten (Gemeente Raalte)
Omschrijving Drieroedige HOOIBERG onder een rietgedekt tentdak met toef. Waardering HOOIBERG van algemeen architectuurhistorisch en sted..

Erve Groot-Zwaaftink: boerderij met dwars voor de stal gebouwd woongedeelte onder hoog, met riet gedekt schilddak

Heetenseweg 26
Heeten (Gemeente Raalte)
Erve Groot-Zwaaftink. Boerderij uit de 19e eeuw met dwars voor de stal gebouwd woongedeelte onder hoog, met riet gedekt schilddak. De stal h..

Kaart & Routeplanner