Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Krukhuisboerderij behorend bij landgoed 't Reelaer in Raalte

Boerderij

't Reelaer 15
8102PX Raalte
Overijssel

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Krukhuisboerderij behorend bij landgoed 't Reelaer

Inleiding KRUKHUISBOERDERIJ behorend bij landgoed 't Reelaer. De boerderij is rond 1920 gebouwd en ligt ten zuidoosten van het kasteel aan een laan die naar het kasteel leidt. Omschrijving Boerderij vanuit L-vormige plattegrond opgetrokken in rode machinale baksteen. Het rieten dak met L-vormige noklijn heeft wolfeinden en een klein overstek. Alle vensters zijn voorzien van roeden. In de kopgevel (W) van de korte poot van de L een grote driedelige vensterpartij met luiken en een segmentboogvormig drielicht op de verdieping. In de lange westgevel een deur met bovenlicht onder een luifel en rechts daarvan een meerruits venster met luiken. De zuidgevel heeft twee vensters met bovenlicht en luiken en een segmentboogvormig tweelicht op de verdieping. In de achtergevel (O) rechts een risalerend deel onder een doorlopend dakschild. In deze gevel zijn enkele vernieuwde vensters geplaatst en een deur met een boven- en zijlicht. In de zijgevel van het risaliet (N) eveneens een deur met bovenlicht en zijlicht met luik. De noordelijke zijgevel heeft twee meerruits vensters met luiken en een klein venster onder de dakaanzet. Waardering KRUKHUISBOERDERIJ van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met 't Reelaer - als voorbeeld van een boerderij van het krukhuistype - vanwege de uitwendige gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513676
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Krukhuisboerderij behorend bij landgoed 't Reelaer in Raalte

Het Reelaer

't Reelaer 1
Raalte
Op landgoed Het Relaer gelegen LANDHUIS van dezelfde naam, gebouwd 1911-1913 door architect H. Meyerink uit Zwolle. Geheel onderkelderd dri..

Koetshuis annex dienstwoning

't Reelaer 5
Raalte
Inleiding KOETSHUIS ANNEX DIENSTWONING behorend bij landhuis 't Reelaer (monumentnummer 333387), gelegen op het gelijknamige landgoed. 't R..

Eenvoudig begin 20e-eeuws boerderij-complex bestaande uit boerderij, bakhuis en schuur, gelegen op en behorend tot landgoed 't Reelaer

't Reelaer 23
Raalte
Eenvoudig begin 20e-eeuws BOERDERIJ-COMPLEX bestaande uit boerderij, bakhuis en schuur, gelegen op en behorend tot landgoed 't Relaer. Boer..

Boerderij onder afgewolfd rieten zadeldak

't Reelaer 9
Raalte
Boerderij onder afgewolfd rieten zadeldak. Achtergevel met segmentboogvormige deeldeuren, in jaartalsteen gedateerd 1820. Het woongedeelte h..

Eenvoudig boerderijtje op het landgoed van 't Reelaer

Heinoseweg 8
Raalte
Eenvoudig boerderijtje op het landgoed van 't Relaer. Afgewolfd rieten zadeldak; schuifvensters met roedenverdeling, met luiken behangen. Vi..

Kaart & Routeplanner