Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis annex dienstwoning in Raalte

Kasteel Buitenplaats

't Reelaer 5
8102PX Raalte
Overijssel

Bouwjaar: 1912
Architect: H. Meyerink


Beschrijving van Koetshuis annex dienstwoning

Inleiding KOETSHUIS ANNEX DIENSTWONING behorend bij landhuis 't Reelaer (monumentnummer 333387), gelegen op het gelijknamige landgoed. 't Reelaer werd in 1911 door het echtpaar van Welderen-Hoevenaer als zomerverblijf gekocht. De Zwolse architect H. Meyerink paste het huis tussen 1911 en 1913 aan de wensen van de nieuwe bewoners aan. Het noordelijk van het huis gelegen koetshuis annex dientswoning is in dezelfde periode gebouwd, eveneens naar ontwerpen van Meyerink in een op de Cottagestijl geïnspireerde bouwstijl. Omschrijving Het op U-vormige grondslag opgetrokken gebouw bestaat uit een rechthoekig hoofdvolume van twee bouwlagen en twee vooruitspringende zijvleugels van één bouwlaag. Tegen de beide zijgevels van het hoofdvolume zijn lagere plat afgedekte aanbouwen geplaatst. Het hoofdvolume heeft een met Tuile du Nord pannen gedekt iets concaaf gewelfd schilddak met overstek; de twee noord-zuid geplaatste zijvleugels hebben met Tuiles du Nord gedekte schilddaken. Onder de dakrand van deze twee vleugels en van het hoofdvolume een gemetseld fries. Alle bouwdelen zijn opgetrokken in roodbruine machinale baksteen. De voor- en achtergevel (Z en N) van het hoofdvolume worden gekarakteriseerd door een hoog opgemetselde, door het dakvlak brekende middentravee, aan de zuidgevel onder gewelfd dak, aan de noordzijde onder plat dak. In beide gevels in deze middentravee op de begane grond een dubbele houten deur met vensters; boven de deuren op de verdieping een driedelig venster met bovenlichten. In de zuidelijke geveltop een venster met roedenverdeling, in de noordelijke een dubbel luik met vensters onder hijsbalk. In de zuidgevel aan weerszijden van de middentravee voorts een horizontaal meerruits venster (begane grond) en een verticaal venster met meerruits bovenlicht (verdieping). In de zijgevels, de achtergevel en de vier vleugels bevinden zich vensters van hetzelfde type als in de voorgevel. In de westgevel van het hoofdvolume bovendien twee ronde vensters. De tegenover elkaar liggende gevels van de zijvleugels hebben een hoog opgemetselde door het dakvlak brekende middentravee onder een plat dak. De middentravee van de westgevel heeft een deur onder bovenlicht waarboven een dubbele laaddeur met vensters onder een hijsbalk. De entree wordt geflankeerd door twee horizontale vensters. In de zijgevel een dito venster. De middentravee van de tegenoverliggende gevel heeft een deur met bovenlicht onder een verticaal openslaand venster. De overige vensters met bovenlicht in voor- en zijgevel van deze vleugel zijn behangen met luiken. Waardering KOETSHUIS annex dienstwoning van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als monumentaal koetshuis in een op de Cottagestijl geïnspireerde bouwstijl - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met 't Reelaer - vanwege de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513675
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis annex dienstwoning in Raalte

Boerderij onder afgewolfd rieten zadeldak

't Reelaer 9
Raalte
Boerderij onder afgewolfd rieten zadeldak. Achtergevel met segmentboogvormige deeldeuren, in jaartalsteen gedateerd 1820. Het woongedeelte h..

Het Reelaer

't Reelaer 1
Raalte
Op landgoed Het Relaer gelegen LANDHUIS van dezelfde naam, gebouwd 1911-1913 door architect H. Meyerink uit Zwolle. Geheel onderkelderd dri..

Krukhuisboerderij behorend bij landgoed 't Reelaer

't Reelaer 15
Raalte
Inleiding KRUKHUISBOERDERIJ behorend bij landgoed 't Reelaer. De boerderij is rond 1920 gebouwd en ligt ten zuidoosten van het kasteel aan ..

Eenvoudig begin 20e-eeuws boerderij-complex bestaande uit boerderij, bakhuis en schuur, gelegen op en behorend tot landgoed 't Reelaer

't Reelaer 23
Raalte
Eenvoudig begin 20e-eeuws BOERDERIJ-COMPLEX bestaande uit boerderij, bakhuis en schuur, gelegen op en behorend tot landgoed 't Relaer. Boer..

Eenvoudig boerderijtje op het landgoed van 't Reelaer

Heinoseweg 8
Raalte
Eenvoudig boerderijtje op het landgoed van 't Relaer. Afgewolfd rieten zadeldak; schuifvensters met roedenverdeling, met luiken behangen. Vi..

Kaart & Routeplanner