Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met schuur opgetrokken in rode machinale baksteen in Heeten

Boerderij

Spekschateweg 2
8111PP Heeten (gemeente Raalte)
Overijssel

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Boerderij met schuur opgetrokken in rode machinale baksteen

Omschrijving BOERDERIJ met SCHUUR opgetrokken in rode machinale baksteen. Een deel van de voorgevel, de linker zijgevels (Z) (de schuur is tegen een deel van deze gevel van de boerderij gebouwd) en de achtergevel van de schuur zijn witgepleisterd. De boerderij heeft een rietgedekt wolfdak, de schuur een wolfdak met rode Hollandse pannen. In de voorgevel van de boerderij (O) is een deur met bovenlicht geplaatst, een meerruits venster en twee zesruitsvensters met luiken. De voorgevel van de schuur heeft een getoogde baander, geflankeerd door rondboogvormige stalvensters. In de zuidelijke zijgevels zijn staldeuren en rondboogvormige stalvensters geplaatst. De achtergevel van de schuur en boerderij (W) hebben ieder een baander onder een segmentboog, geflankeerd door rondboogvormige stalvensters. De boerderij heeft boven de baander een hooiluik onder een lessenaardak. De noordelijke gevel van de boerderij heeft staldeuren en smeedijzeren stalvensters. De gevel van het woonhuis is opgehoogd en bevindt zich onder een opgewipt dakschild. In de gevel zijn enkele vensters met luiken geplaatst. Waardering BOERDERIJ met SCHUUR van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege de voor de streek exemplarische typologie van de boerderij - als onderdeel van het ensemble - vanwege de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513672
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met schuur opgetrokken in rode machinale baksteen in Heeten

Kookhuisje

Spekschateweg 2
Heeten (Gemeente Raalte)
Omschrijving KOOKHUISJE opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak met windveren en een mak..

Drieroedige hooiberg onder een rietgedekt tentdak met toef

Spekschateweg 2
Heeten (Gemeente Raalte)
Omschrijving Drieroedige HOOIBERG onder een rietgedekt tentdak met toef. Waardering HOOIBERG van algemeen architectuurhistorisch en sted..

O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Dorpsstraat 16
Heeten (Gemeente Raalte)
O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen, gewijd 1892, A. Tepe. Driebeukige hallenkerk, enigszins geinspireerd op de Westfaalse gotiek met wijde inter..

Hallehuisboerderij "Nieuw Nulen"

Holterweg 50
Heeten (Gemeente Raalte)
Inleiding HALLEHUISBOERDERIJ 'Nieuw Nulen' gebouwd in 1936. Ten westen van de boerderij is een SCHUUR aangebouwd die door een tussenlid met..

Erve Groot-Zwaaftink: boerderij met dwars voor de stal gebouwd woongedeelte onder hoog, met riet gedekt schilddak

Heetenseweg 26
Heeten (Gemeente Raalte)
Erve Groot-Zwaaftink. Boerderij uit de 19e eeuw met dwars voor de stal gebouwd woongedeelte onder hoog, met riet gedekt schilddak. De stal h..

Kaart & Routeplanner