Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Mariënheem

Kerkelijk Gebouw

Nijverdalseweg 34
8106AD Mariënheem (gemeente Raalte)
Overijssel

Bouwjaar: 1937
Architect: G. Leeuwenberg


Beschrijving van Pastorie

Omschrijving PASTORIE van twee bouwlagen die door middel van een langgerekt tussenlid met de kerk verbonden is. Het één bouwlaag tellende tussenlid onder een met Romaanse pannen gedekte zadeldak is voorzien van dubbele rondboogvormige vensters en een risalerend ingangsportaal onder een steekkap met een gemetselde nokbeëindiging. De rechtgesloten houten deur bevindt zich in een segmentboogvormig portaal met natuurstenen aanzetstenen. De pastorie is opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met Romaanse pannen gedekt zadeldak met een gemetselde nokbeëindiging en schouderstukken. De voorgevel is voorzien van drie kruisvensters met luiken onder hanekammen met natuurstenen aanzetstenen. Op de verdieping eveneens drie kruisvensters onder hanekammen met natuurstenen aanzetstenen. In de nok een klein venster met luiken onder een uitgemetselde rondboog. In de rechter zijgevel bevindt zich de ingang onder een schuin lopend afdakje dat gedragen wordt door een bakstenen kolom met natuurstenen kapiteel. Het rechter deel van de gevel bestaat uit een aanbouw onder een lessenaardak waaraan het tussenlid is aangehecht. In de aanbouw is een kruisvenster met luiken onder een hanekam met natuurstenen aanzetstenen geplaatst. Op de verdieping boven de aanbouw zijn in deze gevel vijf kleine vierkante vensters onder natuurstenen lateien geplaatst. De achtergevel van het tussenlid heeft drie kruisvensters onder hanekammen met natuurstenen aanzetstenen en een korfboogvormige garagedeur. De achtergevel van de pastorie is voorzien van een driezijdige erker onder een zinken dak. Op de verdieping drie vensters, in de nok een klein venster. De linker zijgevel heeft twee vensters met luiken en hanekammen met aanzetstenen. Rechts een aanbouw onder een zadeldak. Waardering PASTORIE van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - vanwege het ontwerp van de architect G.Leeuwenberg - vanwege de op de Delftse School geïnspireerde bouwstijl - als onderdeel van het beeldbepalende complex - vanwege de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513670
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Mariënheem

O.L. Vrouwe Hemelvaart

Nijverdalseweg 32
Mariënheem (Gemeente Raalte)
Omschrijving Driebeukige ZAALKERK opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met grijze Romaanse pannen gedekt zadeldak. De oostelijk..

De Bagatelle

Nijverdalseweg 10
Mariënheem (Gemeente Raalte)
De Bagatelle. v.m. waarschijnlijk 18e eeuws posthuisje; gebouwtje onder rieten dak met aan de straatzijde een veranda met voorgalerijtje; na..

Hertog van portland

Portlanderdijk 45
Heeten (Gemeente Raalte)
de Hertog van Portland. Voormalige herberg; een met de lange zijden langs de weg gelegen pand op rechthoekige grondslag, waarop achterwaarts..

Lambalgerkeerkade

Lambalgerkeerkade
Scherpenzeel
Inleiding: De Grebbelinie is een waterlinie van ca. 60 kilometer lengte, die gebruik maakt van de natte omstandigheden in de westelijke, l..

Winkel-woonhuis

Herenstraat 1
Raalte
Winkel-woonhuis, in aanleg vermoedelijk daterend van omstreeks het midden van de 19e eeuw; winkelpui uit 1915. Traditioneel vormgegeven (v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in Mariënheem