O.L. Vrouwe Hemelvaart in Mariënheem

Nijverdalseweg 32
8106AD Mariënheem (gemeente Raalte)

Architect: G. Leeuwenberg

Beschrijving van O.L. Vrouwe Hemelvaart

Omschrijving Driebeukige ZAALKERK opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met grijze Romaanse pannen gedekt zadeldak. De oostelijk gelegen toren onder een tentdak met zinken bekroning en windwijzer is voorzien van wijzerplaten en galmgaten. De aangebouwde traptoren heeft eveneens een tentdak met zinken bekroning. De toren heeft aan beide zijden een uitbouw onder een lessenaardak. Hierin zijn drie hoge rondboogvormige vensters geplaatst. Aan de achterzijde (O) van de toren een driezijdige absis met in elk gevelvlak een dubbel rondboogvenster. Het schip wordt door steunberen in zes traveeën gedeeld. De gevelvlakken van vijf traveeën hebben drie rondboogvensters met glas-in-lood. De travee met de narthex ligt iets terug en heeft een aanbouw onder een lessenaardak. In dit geveldeel zijn twee kleine rondboogvormige vensters geplaatst. In de westelijke zijde is de ingang geplaatst in een tegen het schip geplaatste uitbouw onder zadeldak. De recht gesloten houten deuren met een natuurstenen latei onder glas-lood-vensters en spitsboog archivolten met natuurstenen aanzetstenen. Boven de ingang een nis met een madonnabeeld. In de westgevel van het schip boven het ingangsportaal zijn twee spitsboogvormige vensters en een rond venster met glas-in-lood geplaatst. Kerkinterieur met onder andere bakstenen kruisgewelven, rustend op ronde gemetselde kolommen. Het bankenplan stamt uit de bouwperiode. Waardering ZAALKERK van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als monumentaal kerkgebouw naar ontwerp van de architect G.Leeuwenberg - vanwege de op de Delftse School geïnspireerde bouwstijl - als onderdeel van het beeldbepalende complex - vanwege de gaafheid van in- en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)