Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie met rechts een uitbouw die toegang biedt tot de sacristie in Raalte

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 8
8102EA Raalte
Overijssel

Bouwjaar: 1929
Architect: M. Roebbers


Beschrijving van Pastorie met rechts een uitbouw die toegang biedt tot de sacristie

Omschrijving PASTORIE met rechts (oost) een uitbouw die toegang biedt tot de sacristie. Het pand is over twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met leien gedekt (maasdekking) schilddak met uitkragende gootlijst. De vensters hebben een bovenlicht met glas-in-lood. Op het dak staan enkele eenvoudige dakkapellen. Voorgevel (Z) met hoekrisalieten. Centraal geplaatste ingangspartij in een portiek onder een rondboog met natuurstenen sluitsteen. Rechtgesloten deur met zijlichten en bovenlicht. Op de verdieping boven de entree een loggia met drie rondbogen op bakstenen kolommen. Aan weerszijden van de entree en de loggia twee smalle staande vensters. De hoekrisalieten op de begane grond zijn voorzien van driezijdige erkers met vensters; op de erkers een balkon met gemetselde balustrade en dubbele meerruits balkondeuren onder bovenlichten. Linker zijgevel (W) met links een driezijdige erker met vensters en terrasdeuren; op deze erker eveneens een balkon met een dubbele en een enkele balkondeur onder een bovenlicht. Rechts van de erker op de begane grond en de verdieping een venster. Achtergevel met middenrisaliet onder een driezijdig dak met overstekende gootlijst. In de risaliet is op de begane grond een deur met aan weerszijden een venster geplaatst. Op de verdieping en onder de dakaanzet drie keperboogvormige vensters met glas-in-lood tussen lisenen. Aan beide zijden van de risaliet zijn op de begane grond en de verdieping twee vensters geplaatst. Rechter zijgevel met entree onder een luifel met bovenlicht, links daarvan een venster. Op de verdieping drie vensters. Een verdieping tellende aanbouw met enkele vensters onder een plat dak. In het tussenlid tussen kerk en pastorie bevindt zich de sacristie met aan de voorzijde een spitsboogvormige ingang met aan weerszijden twee spitsboogvormige vensters. Erfscheiding in de vorm van een smeedijzeren hek tussen bakstenen kolommen, links eindigend in een groot smeedijzeren hek dat toegang biedt tot een beukenlaan die naar de begraafplaats leidt. Waardering PASTORIE van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang: - als representant van de rooms-katholieke gemeenschap in Raalte - als monumentaal en architectonisch evenwichtig ontwerp van de architect Roebbers - vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de kerk en begraafplaats - vanwege de beeldbepalende situering - vanwege de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513665
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie met rechts een uitbouw die toegang biedt tot de sacristie in Raalte

Heilige Kruisverheffing

Kerkstraat 6
Raalte
H. Kruisverheffing, 1891-1892 door A. Tepe. Driebeukige bakstenen HALLENKERK met toren, sterk verwant aan Tepe's St. Nicolaaskerk te IJssels..

Octogonale kapel onder een achthoekig met leien gedekt tentdak met acht steekkapjes

Kerkstraat 6
Raalte
Omschrijving Octogonale KAPEL onder een achthoekig met leien gedekt tentdak met acht steekkapjes. De acht zijden worden door middel van ste..

Lijkenhuisjes

Kerkstraat 6
Raalte
Omschrijving In de zuidwestelijke en zuidoostelijke hoek twee identieke LIJKENHUISJES opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met ..

Winkel-woonhuis

Herenstraat 1
Raalte
Winkel-woonhuis, in aanleg vermoedelijk daterend van omstreeks het midden van de 19e eeuw; winkelpui uit 1915. Traditioneel vormgegeven (v..

Plaskerk, Nederlands Hervormde Kerk

de Plas 7
Raalte
N.H. Kerk. Eenbeukig laatgotisch gebouw. Het koor en het bredere schip zijn uitwendig grotendeels gepleisterd; het overwelfde koor (XV) heef..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie met rechts een uitbouw die toegang biedt tot de sacristie in Raalte

Foto's (1)