Stookhut in Noordwijk

Westerweg 35
9824TE Noordwijk (gemeente Marum)

Beschrijving van Stookhut

Omschrijving De STOOKHUT uit 1914 in Ambachtelijke trant is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door zadeldak waarop grijze Friese golfpannen; strakke houten windveren; gemetselde nokschoorsteen; muurankers. In de topgevel van de voorgevel (westzijde) een opgeklampte houten deur. In de noordgevel een getoogd liggend venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder rollaag en een opgeklampte houten deur. In de topgevel aan de achterzijde (oostgevel) een klein T-venster onder rollaag; in de top een rond venster met decoratieve roedenverdeling met rondom een rollaag. In de zuidgevel een getoogd liggend venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling en twee kleine T-vensters, alle onder rollaag. Waardering Stookhut van algemeen belang: - als voorbeeld van een stookhut uit 1914 in de provincie Groningen - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de boerderij (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)