Meer dan 63.000 rijksmonumenten


IJzeren ophaalbrug over het Leekster Hoofddiep in Zevenhuizen

Weg En Waterwerk

Roomsterweg 25
9354TH Zevenhuizen (gemeente Leek)
Groningen

Bouwjaar: 1928


Beschrijving van IJzeren ophaalbrug over het Leekster Hoofddiep

Inleiding OPHAALBRUG over het Zevenhuisterhoofddiep, geconstrueerd in 1928. De uitvoering van het werk was opgedragen aan de firma S.J. en J.S. Kuipers uit Zurich (Friesland). Later is de brug op verantwoorde wijze vernieuwd op enkele onderdelen. De brug is opvallend gelegen over het Zevenhuisterhoofddiep vlakbij de Oostindische Wijk. Omschrijving IJzeren OPHAALBRUG met een hameipoort bestaande uit twee hameistijlen (INP-26), gekoppeld door een vakwerkconstructie; vakwerkbalanspriemen met ijzeren spanwerk en dichte gewichtkoker, geklonken langsschoren, ijzeren trekstangen; aan de noordelijke hameistijl een ijzeren tandwielkast. Het (vernieuwde) houten brugdek met ijzeren grendels op ijzeren INP-liggers, heeft (vernieuwde) ronde houten leuningen (twee regels) verbonden door drie kettingen. De brug rust op gemetselde landhoofden met deels vernieuwde rollagen en granieten hoekblokken en dekzerken. Rond de noordelijke hameistijl een plateau met ijzeren hek van deels gelaste U- en hoekprofielen. Op de overgang brug- naar wegdek aan beide zijden ijzeren leuningen, waarvan er drie vernieuwd zijn. Waardering Ophaalbrug van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een ijzeren ophaalbrug uit 1928 - vanwege de zorgvuldig vormgegeven constructieve elementen - vanwege de redelijke mate van gaafheid - vanwege de opvallende ligging over het Zevenhuisterhoofddiep (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513635
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Leekster Hoofddiep ter hoogte van de Tolbertervaart (2007)
Het Leekster Hoofddiep bij Nienoord (2013)

Het Leekster Hoofddiep (ook: Leeksterhoofddiep) is een kanaal in de provincie Groningen, lopend van Zevenhuizen naar de monding in het Leekstermeer.

Het kanaal werd rond 1560 gegraven in opdracht van Wigbold van Ewsum jr., voor de afwatering en als vaarweg voor turfschepen. Nadat hij in 1525 Nienoord had gesticht wilde hij beginnen met grootschalige turfwinning. Het Hoofddiep was nodig om de veenderij te verbinden met de turfmarkten, voornamelijk de stad Groningen. Het Leekster Hoofddiep werd het eerste veenkoloniale kanaal in de provincie Groningen.

Langs het kanaal liggen de plaatsen Leek, Tolbert, Nietap en Zevenhuizen, de buurtschappen Diepswal, Oostindië en Terheijl, de wijk Oostindie en het landgoed Nienoord. In het centrum van Leek is het kanaal beduikerd.


Monumenten in de buurt van IJzeren ophaalbrug over het Leekster Hoofddiep in Zevenhuizen

Joodse begraafplaats

Roomsterweg 15A
Leek
Omschrijving Joodse BEGRAAFPLAATS bestaande uit een rechthoekig, verhoogd gelegen terrein met rondom en midden over het terrein een zandpad..

Joodse begraafplaats, hek

Roomsterweg 15A
Leek
Omschrijving HEK uit 1936 in een late regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl, opgetrokken in een rode geruwde klinker. Het hek be..

Joodse begraafplaats, Metaheerhuisje (baarhuisje)

Roomsterweg 15A
Leek
Omschrijving BAARHUISJE uit 1874 opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van donkere klinkers. Het zadeldak gevat tussen twee tuit..

Voorm. christelijke lagere school

Eikenlaan 5
Nieuw Roden (Gemeente Noordenveld)
Inleiding SCHOOL met DRINK- en ZITPLAATS gebouwd in 1930-1931 in opdracht van de "Vereeniging school met den Bijbel" en in typerende Inter..

Iwema-steenhuis (Iwemastins)

't Pad 15
Niebert (Gemeente Marum)
Restant van de Iwemastins, waaraan in plm 1845 schuur is gebouwd. Het rechthoekig stinsgebouw bevat boven de "kelderverdieping" een hoge zaa..

Kaart & Routeplanner

Route naar IJzeren ophaalbrug over het Leekster Hoofddiep in Zevenhuizen

Foto's (1)