Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Joodse begraafplaats, Metaheerhuisje (baarhuisje) in Leek

Graf Begraafplaats

Roomsterweg 15 A
9351TD Leek
Groningen

Bouwjaar: 1874


Beschrijving van Joodse begraafplaats, Metaheerhuisje (baarhuisje)

Omschrijving BAARHUISJE uit 1874 opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van donkere klinkers. Het zadeldak gevat tussen twee tuitgevels met vlechtwerk en muurankers, is gedekt met een grijze muldenpan. In de noordwest- en de zuidoostgevel een opgeklampte deur onder een segmentboog met aangesmeerde boogtrommel. Waardering Baarhuisje uit 1874 van algemeen belang - vanwege de functionele relatie met de begraafplaats - vanwege de redelijke mate van gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513633
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zie het artikel Voor het monumentale metaheerhuis van Gouda, zie Metaheerhuis (Gouda)
Metaheerhuisje op de Joodse begraafplaats van Eijsden

Een metaheerhuis of metaarhuis (in het Hebreeuws Bet Tohorah ) is een lijkenhuis dat zich bevindt op Joodse begraafplaatsen.

Het metaheerhuis is bedoeld voor het ritueel reinigen van de doden. Bij deze reiniging wordt het lichaam geheel afgedekt met een laken terwijl er kommen warm water over uitgegoten worden. Slechts een beperkte groep speciaal aangestelde mensen is bij het reinigingsritueel betrokken. Op de begraafplaats wordt in het metaheerhuis een lijkrede uitgesproken. Vervolgens wordt de dode onder het reciteren van bepaalde psalmen ten grave gedragen.

Na het zeggen van enige gebeden en citaten uit de Talmoed wordt het graf door de aanwezigen gezamenlijk gedicht en wordt het kaddisjgebed door de meest directe nabestaande gezegd. Het is niet de gewoonte bloemen of kransen te leggen.


Monumenten in de buurt van Joodse begraafplaats, Metaheerhuisje (baarhuisje) in Leek

Joodse begraafplaats

Roomsterweg 15A
Leek
Omschrijving Joodse BEGRAAFPLAATS bestaande uit een rechthoekig, verhoogd gelegen terrein met rondom en midden over het terrein een zandpad..

Joodse begraafplaats, hek

Roomsterweg 15A
Leek
Omschrijving HEK uit 1936 in een late regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl, opgetrokken in een rode geruwde klinker. Het hek be..

IJzeren ophaalbrug over het Leekster Hoofddiep

Roomsterweg 25
Zevenhuizen (Gemeente Leek)
Inleiding OPHAALBRUG over het Zevenhuisterhoofddiep, geconstrueerd in 1928. De uitvoering van het werk was opgedragen aan de firma S.J. en ..

Hervormde kerk (Damkerk)

De Dam 44
Leek
Herv. Kapel. Aan de gedempte haven gelegen eenvoudig zaalgebouw uit 1660, met spitsboogvensters en dakruiter midden op de nok. Daarop windva..

Woonhuis in sobere classicistisch getinte baksteenarchitectuur

J.P. Santeeweg 16
Nietap (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Evenwijdig aan de straat gelegen WOONHUIS gebouwd rond 1850 in een sobere classicistisch getinte baksteenarchitectuur. Aan achte..

Kaart & Routeplanner

Route naar Joodse begraafplaats, Metaheerhuisje (baarhuisje) in Leek

Foto's (1)