Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Joodse begraafplaats, hek in Leek

Graf Begraafplaats

Roomsterweg 15 A
9351TD Leek
Groningen

Bouwjaar: 1936


Beschrijving van Joodse begraafplaats, hek

Omschrijving HEK uit 1936 in een late regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl, opgetrokken in een rode geruwde klinker. Het hek bestaat uit twee, aan de voorzijde afgeronde hoofdpijlers, waarvan de ene is afgedekt met twee rollagen en de andere met één rollaag; beide pijlers zijn gemetseld in twee rechthoekige pijlers, met er tussenin een beweegbaar ijzeren hek met stijlen en plaatwerk, en een gemetselde stoep (drie treden). Aan weerszijden van de hoofdpijlers drie gemetselde pijlers op vierkante grondslag, met grindbetonnen dekplaat verbonden door muurtjes afgedekt met een rollaag met bovenop een ijzeren hek met stijlen en dwarsverbindingen. Waardering Hek voor begraafplaats uit 1936 van algemeen belang - vanwege de opvallende, monumentale vormgeving - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de begraafplaats - vanwege de hoge mate van gaafheid (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513632
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Joodse begraafplaats, hek in Leek

Joodse begraafplaats

Roomsterweg 15A
Leek
Omschrijving Joodse BEGRAAFPLAATS bestaande uit een rechthoekig, verhoogd gelegen terrein met rondom en midden over het terrein een zandpad..

Joodse begraafplaats, Metaheerhuisje (baarhuisje)

Roomsterweg 15A
Leek
Omschrijving BAARHUISJE uit 1874 opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van donkere klinkers. Het zadeldak gevat tussen twee tuit..

IJzeren ophaalbrug over het Leekster Hoofddiep

Roomsterweg 25
Zevenhuizen (Gemeente Leek)
Inleiding OPHAALBRUG over het Zevenhuisterhoofddiep, geconstrueerd in 1928. De uitvoering van het werk was opgedragen aan de firma S.J. en ..

Hervormde kerk (Damkerk)

De Dam 44
Leek
Herv. Kapel. Aan de gedempte haven gelegen eenvoudig zaalgebouw uit 1660, met spitsboogvensters en dakruiter midden op de nok. Daarop windva..

Woonhuis in sobere classicistisch getinte baksteenarchitectuur

J.P. Santeeweg 16
Nietap (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Evenwijdig aan de straat gelegen WOONHUIS gebouwd rond 1850 in een sobere classicistisch getinte baksteenarchitectuur. Aan achte..

Kaart & Routeplanner

Route naar Joodse begraafplaats, hek in Leek

Foto's (1)