Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Joodse begraafplaats in Leek

Graf Begraafplaats

Roomsterweg 15 A
9351TD Leek
Groningen

Bouwjaar: 1783 1852-1942 (zerken)


Beschrijving van Joodse begraafplaats

Omschrijving Joodse BEGRAAFPLAATS bestaande uit een rechthoekig, verhoogd gelegen terrein met rondom en midden over het terrein een zandpad met een baarhuisje als middelpunt. Op de begraafplaats sobere hardstenen graftekens uit de periode 1852 - 1942, een treurbeuk en twee groene beuken. De noordwestzijde van het terrein wordt afgesloten door een hek, de drie andere zijden door een beukenhaag. Waardering Joodse begraafplaats van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een in vier perioden tot stand gekomen joodse begraafplaats uit 1936 - als herinnering aan de joodse gemeente van Leek - vanwege de funerair-historische en lokale genealogische waarde - vanwege de eenvoudige, doch verzorgde aanleg - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met het baarhuisje en het hek - vanwege de redelijke mate van gaafheid - vanwege de verhoogde ligging aan het Leekster Hoofddiep (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513631
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Joodse begraafplaats Leek
Toegang in Amsterdamse Schoolstijl
Toegang in Amsterdamse Schoolstijl
Huidige straat Roomsterweg - Diepswal
Huidige eigenaar NIK
Jaar van stichting 1783
Aantal grafstenen 95
Toegankelijkheid Vrij toegankelijk
Portaal  Portaalicoon   Jodendom

De Joodse begraafplaats in Diepswal, nabij Leek, ligt aan de Roomsterweg. Er zijn 95 grafstenen en een metaheerhuis uit 1874.

De begraafplaats was met toestemming van de eigenaar al voor 1783 in gebruik. In dat jaar kreeg de Joodse gemeente voor een carolusgulden per jaar het eeuwig durende gebruiksrecht van de nieuwe eigenaar, de heren van Huis Ter Heijl. In 1832 had het perceel de kadastrale aanduiding Leek E172, met plaatselijke benaming Diepswal. In de loop der jaren verzakte de begraafplaats door de drassige bodem flink. In 1936 werd daarom een grote muur in laat Amsterdamse Schoolstijl gebouwd die het grondwater moest tegenhouden, ook kwam er toen een monumentaal hek. Ongebruikelijk genoeg is op de Joodse begraafplaats van Leek geen enkele Cohen begraven.

De Joodse gemeente van Leek was vrij groot. In 1811 werd aan het Boveneind een synagoge ingewijd. Deze werd in 1911 vervangen door een nieuw gebouw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden bijna alle Joden van Leek gedeporteerd en vermoord. Slechts een enkeling wist zijn leven te redden door onder te duiken. 61 mensen hadden minder geluk. Hun namen worden gememoreerd op een bord bij de oude Joodse school van Leek, dat sinds 1995 een beschermd monument is.

In januari 2006 zijn zeven grafstenen die jaren in brokstukken in het metaheerhuisje hebben gelegen, gerenoveerd en teruggeplaatst op de Joodse begraafplaats in Diepswal. De lokale overheid verzorgt sinds 1945 het beheer van de begraafplaats. Begraafplaats, metaheerhuis, hek en muur staan op de rijksmonumentenlijst.

Afbeeldingen

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Joodse begraafplaats in Leek

Joodse begraafplaats, hek

Roomsterweg 15A
Leek
Omschrijving HEK uit 1936 in een late regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl, opgetrokken in een rode geruwde klinker. Het hek be..

Joodse begraafplaats, Metaheerhuisje (baarhuisje)

Roomsterweg 15A
Leek
Omschrijving BAARHUISJE uit 1874 opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van donkere klinkers. Het zadeldak gevat tussen twee tuit..

IJzeren ophaalbrug over het Leekster Hoofddiep

Roomsterweg 25
Zevenhuizen (Gemeente Leek)
Inleiding OPHAALBRUG over het Zevenhuisterhoofddiep, geconstrueerd in 1928. De uitvoering van het werk was opgedragen aan de firma S.J. en ..

Hervormde kerk (Damkerk)

De Dam 44
Leek
Herv. Kapel. Aan de gedempte haven gelegen eenvoudig zaalgebouw uit 1660, met spitsboogvensters en dakruiter midden op de nok. Daarop windva..

Woonhuis in sobere classicistisch getinte baksteenarchitectuur

J.P. Santeeweg 16
Nietap (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Evenwijdig aan de straat gelegen WOONHUIS gebouwd rond 1850 in een sobere classicistisch getinte baksteenarchitectuur. Aan achte..

Kaart & Routeplanner

Route naar Joodse begraafplaats in Leek

Foto's (1)