Verkeersbrug Brouwersdyk in Workum

Brouwersdyk 26
8711HB Workum (gemeente Súdwest Fryslân)

Architect: J. Wiersma Wiersma 1926 J. Wiersma

Beschrijving van Verkeersbrug Brouwersdyk

Inleiding De betonnen VERKEERSBRUG aan de Brouwersdyk te Workum, ligt aan de noordkant van de stad en verbindt deze weg met de verder naar het noorden lopende Breewarsdyk. Brug en weg zijn tegelijkertijd, in 1926, gerealiseerd, in opdracht van de toenmalige gemeente Workum, volgens de Gewapend-beton Voorschriften 1918 van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs. Ontwerper van de brug, die een haast Art Deco-achtig karakter draagt, was de gemeente-architect, J. Wiersma. De brug ligt over de IJske Boerevaart, die in noordelijke richting stroomt en bij Ferwoude de Kleine Vaart kruist om vervolgens op te gaan in de oost-west gelegen Diepert. Omschrijving De brug bestaat uit een vrij lange betonnen monoliet en vier landhoofden. De borstweringen zijn als het ware opgebouwd uit gepotdekselde delen van grindbeton. De landhoofden bestaan ieder uit een vijfdelige getrapte borstwering; de damwand is geconstrueerd van glad gewapend beton. Waardering De betonnen brug over de IJske Boerevaart, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als uitdrukking van een geografische en economische ontwikkeling; - vanwege de kwaliteit van het ontwerp; - vanwege het materiaalgebruik; - vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek; - vanwege de historische relatie met de wegen en het water; - vanwege de grote mate van gaafheid; - in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse en landschappelijke omgeving; - vanwege de typologische zeldzaamheid op provinciaal niveau. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)