Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Badpaviljoen in Hindeloopen

Overig

Westerdijk 2
8713JA Hindeloopen (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1913-1914


Beschrijving van Badpaviljoen

Inleiding Het BADPAVILJOEN te Hindeloopen is in 1913/1914 gebouwd, in een stijl waarin elementen van de Art Nouveau gecombineerd zijn met elementen die in latere tijden zijn aangebracht. Deze hebben voor een algemene verstrakking van de hoofdvorm gezorgd. Het badpaviljoen is gebouwd in opdracht van de "Badvereeniging Hindeloopen". Het ligt op de kruin van het dijklichaam, dat zich tussen Hindeloopen en Stavoren in zuidelijke richting uitstrekt, en is naar het westen gericht. Het betonnen paviljoen verving een houten voorganger uit 1912, dat het snel groeiende aantal bezoekers niet meer aan kon. Bij het badpaviljoen werden inderijd door de Badvereeniging regelmatig attracties verzorgd. Het paviljoen is voor Friesland inmiddels een zeldzaamheid. Vanaf het begin van de 20ste eeuw kwam de behoefte aan recreëren in de vrije natuur op. Voor dat doel werden badpaviljoens, hotels, theehuizen en zomerwoningen gebouwd. Ondermeer in de Zuidwesthoek, die door de aanwezigheid van meren, oude stadjes en de kust van de voormalige Zuiderzee zeer in trek was. Het INTERIEUR van het paviljoen is als gevolg van ingrijpende moderniseringen (alleen het balkenplafond en twee deuren in de hal zijn nog origineel) voor de bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang. Omschrijving Het betonnen badpaviljoen op rechthoekige plattegrond is opgebouwd uit gestapelde zich verjongende blokken onder plat dak. De hoeken van het bovenste blok zijn afgezet met betonnen torentjes met 'tentdak'. Het paviljoen is aan weg en IJsselmeerzijde via trappen bereikbaar. Het exterieur heeft in de loop der tijd verschillende verbouwingen ondergaan. Een van de meest ingrijpende is het dichtzetten van de oorspronkelijke veranda door een betonnen ommuring en vensters met kunstofkozijnen. Waardering Het badpaviljoen, gebouwd in 1913-1014 en gelegen op de kruin van de Westerdijk, ten zuiden van Hindeloopen, is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling; - als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling; - vanwege de, ondanks de moderniseringen en verbouwingen, nog goed herkenbare hoofdvorm van het ontwerp; - vanwege het bijzondere materiaalgebruik, i.c. beton; - vanwege de uitzonderlijke situering op het dijklichaam, verbonden met de ontwikkeling van de streek als gebied met een recreatieve functie; - vanwege de, ondanks de moderniseringen en verbouwingen, nog steeds in redelijke mate aanwezige architectonische kwaliteiten van het exterieur; - in relatie tot de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving; - vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid, zijnde het laatst overgebleven strandpaviljoen in Fryslân - in dit geval uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513627
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Badpaviljoen
Het Badpaviljoen nabij Hindeloopen anno 2011
Het Badpaviljoen nabij Hindeloopen anno 2011
Locatie Hindeloopen
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 513627
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Badpaviljoen in de Friese stad Hindeloopen is een monumentaal gebouw, dat in de jaren 1913/1914 werd gebouwd aan de toenmalige Zuiderzeedijk tussen Hindeloopen en Stavoren.

Beschrijving

In 1912 werd er nabij Hindeloopen een houten badpaviljoen gebouwd om te voldoen aan de stijgende behoefte in die jaren naar plaatsen om te kunnen recreëren in de vrije natuur. Die vraag naar ruimte bleek dermate groot te zijn, dat de Badvereeniging Hindeloopen al het jaar daarna de opdracht gaf tot de bouw van een nieuw badpaviljoen. Het gebouw aan de vroegere Zuiderzeedijk wordt gekenmerkt door elementen uit de Art Nouveau. De betonnen constructie van het gebouw bestaat uit meerdere blokken waarbij op het bovenste blok vier hoektorentjes zijn geplaatst met een tentdak.

Het pand is onder meer vanwege zijn uniciteit erkend als rijksmonument, maar wordt door leegstand bedreigd.[1] In 2010 stelde Gedeputeerde Staten van Friesland € 136.000 beschikbaar voor spoedeisende reparaties aan het pand.[2]


Monumenten in de buurt van Badpaviljoen in Hindeloopen

Stadsboerderij van het stelptype met zijlangsdeel

Nieuwe Weide 9
Hindeloopen (Gemeente Súdwest Fryslân)
In aanleg 18e eeuwse stadsboerderij van het stelptype met zijlangsdeel (schuurreed) onder pannen gedekt schilddak met uilebord met gestileer..

Pand met vernieuwd bovendeel onder zadeldak tegen puntgevel

Nieuwe Weide 7
Hindeloopen (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand onder zadeldak tegen puntgevel; bovendeel vernieuwd. Vier stoeppalen met kettingen.

Voormalig raadhuis

Nieuwe Weide 1
Hindeloopen (Gemeente Súdwest Fryslân)
Raadhuis. Onderkelderd vijf traveeën breed pand onder schilddak met hoekschoorstenen waarop versierde borden. Eenvoudig omlijste ingang; ..

Pand onder voor afgeschuind zadeldak met topschoorsteen met bord en dakkapel

Nieuwe Weide 5
Hindeloopen (Gemeente Súdwest Fryslân)
Pand onder voor afgeschuind zadeldak, topschoorsteen met bord, dakkapel. Omlijste ingang, zesruitsvensters. Vier stoeppalen met kettingen.

Eenvoudig hoekpand onder voor afgeschuind zadeldak met topschoorsteen

Nieuwe Weide 4
Hindeloopen (Gemeente Súdwest Fryslân)
Eenvoudig hoekpand onder voor afgeschuind zadeldak met topschoorsteen: drie zesruitsvensters.

Kaart & Routeplanner

Route naar Badpaviljoen in Hindeloopen

Foto's (2)