Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Ursula, zomerhuis in It Heidenskip

Boerderij

Ursuladyk 3
8724HR It Heidenskip (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1884
Architect: Kl. Wielinga (verm.) Wielinga 1884 Kl. Wielinga (verm.)


Beschrijving van St. Ursula, zomerhuis

Inleiding Het ZOMERHUIS, gebouwd in 1884 bij het complex van de stelpboerderij "St. Ursula", ligt ten oosten van de boerderij, tussen de boerderij en het toegangspad. Het is in een Ambachtelijke-traditionele stijl opgetrokken vermoedelijk door aannemer Kl. Wielinga uit Idskenhuizen, die ook de boerderij bouwde. Het zomerhuis omvat drie gedeeltes, die van noord naar zuid in gebruik waren als keuken, kaashok en stierenhok. Omschrijving Het zomerhuis heeft een lange, rechthoekige plattegrond, wordt gedekt door een zadeldak van rode gegolfde Friese pannen en is uit bruine baksteen opgetrokken. Voor de decoratieve elementen, inclusief de geblokte hoekversieringen, zijn gele bakstenen gebruikt. De voorgevel wordt versierd door een geschulpte windveer. Daar onder is een ruitvormig siermotief aangebracht in gele baksteen. Twee symmetrisch geplaatste T-vensters met gemetselde, gele strekken voorzien de voormalige keuken van daglicht. In de oostelijke zijgevel zitten een brede houten deur met gele gemetselde strek en een twaalfruits venster met metalen roedenverdeling. De achtergevel wordt gesierd door een windveer, identiek aan die in de voorgevel, een ruitvormige bakstenen versiering en een klein venster met ijzeren roedenverdeling. In de westelijke zijgevel zitten drie houten deuren en drie vensters met ijzeren roedenverdeling. Het INTERIEUR is qua indeling origineel. De vloeren van stenen tegels en houten plafonds zijn origineel. Waardering Het zomerhuis uit 1884, horend bij het complex van de boerderij "St. Ursula" bij 't Heidenskip te Workum, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling; - als essentieel onderdeel van een complex dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is; - vanwege de architectonische gaafheid van exterieur en interieur; - in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van het complex en de landschappelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513622
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van St. Ursula, zomerhuis in It Heidenskip

St. Ursula

Ursuladyk 3
It Heidenskip (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De stelpBOERDERIJ "St. Ursula" ligt aan de Ursuladijk, aan de zuidzijde van de weg en is naar het noorden georiënteerd; twee TOE..

Tjasker It Heidenskip

Heidenskipsterdyk 31
It Heidenskip (Gemeente Súdwest Fryslân)
Poldermolen. Tjasker.

Snip De Snip

Heidenskipsterdyk 3
It Heidenskip (Gemeente Súdwest Fryslân)
POLDERMOLEN "De Snip". Monnikmolen, vermoedelijk 18e eeuw.

Woonhuis onder zadeldak tegen klokgevel door dwarsbouw verbonden met nr. 1

Algeraburren 3
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Door een lage dwarsbouw met nr 1 verbonden woonhuis onder zadeldak tegen klokgevel met aanzetkrullen, deklijst en fronton, tweede helft 18e ..

Grotendeels houten boerderij met schuur, beide onder breed zadeldak

Algeraburren 1
Workum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Grotendeels houten boerderij met schuur, beide onder breed zadeldak en gelegen aan de Diepe Dolte het nog open water dat aan de landzijde va..

Kaart & Routeplanner