Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rolpalen Twee rolpalen in Stavoren

Weg En Waterwerk

Havenweg 26
8715EM Stavoren (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1880-1884 1884 ca. 1880-1884


Beschrijving van Rolpalen Twee rolpalen

Inleiding Aan de westzijde van de twee oost-west gericht havendammen van de haven van Stavoren staan twee ROLPALEN ofwel draaipalen. Deze dateren vermoedelijk van omstreeks 1880-1884, de jaren waarin ook de twee havenlichten, de lichtopstand en het peilschaalhuis zijn vervaardigd (zie aparte omschrijvingen). De rolpalen dienden de schepen bij het invaren van de haven zo ver mogelijk door de bocht te "jagen". Omschrijving De houten rolpalen zijn ongeveer anderhalf meter hoog. Twee metalen ringen verstevigen de onder en bovenzijde. Waardering De twee rolpalen, behorende bij de 'oude' haven van Stavoren, zijn van algemeen cultuurhistorisch belang: - als onderdeel van een groter geheel dat van nationaal belang is; - vanwege de situering, verbonden met de functie; - vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513619
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rolpalen Twee rolpalen in Stavoren

Havenlichten

Havenweg 26
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De twee HAVENLICHTEN ('lage lichten') staan op de westelijke uiteinden van de zuidelijke en noordelijke dammen van de haven van S..

Peilschaalhuis

Havenweg 26
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het PEILSCHAALHUIS bevindt zich aan de zuidwest-zijde van de haven van Stavoren, ten zuiden van de dammen en is naar het zuidoost..

Lichtopstand Stavoren

bij de haven Haven bij de haven
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De LICHTOPSTAND ('hoge licht') aan de haven van Stavoren bevindt zich ten zuidwesten van de Koijweg, aan het oostelijke uiteinde ..

Oude Zeesluis Oude zeesluis

Noord 16
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De "oude zeesluis" te Stavoren -SCHUTSLUIS- ligt aan de noordzijde van het stadje en aan de zuid-oostzijde van de haven. De zeesl..

Stadhuis Voorm. Stadhuis van Stavoren

Voorstraat 96
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Voormalig GEMEENTEHUIS van Stavoren met WONING, aangebouwde voormalige ARCHIEFRUIMTE, IJZEREN HEKWERK en STOEPSTEEN. Het gebouw l..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rolpalen Twee rolpalen in Stavoren