Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lichtopstand Stavoren in Stavoren

Weg En Waterwerk

bij de haven Haven bij de haven
8710AA Stavoren (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1884


Beschrijving van Lichtopstand Stavoren

Inleiding De LICHTOPSTAND ('hoge licht') aan de haven van Stavoren bevindt zich ten zuidwesten van de Koijweg, aan het oostelijke uiteinde van de noordelijke dam. De lichtopstand is in 1884 door de Engelse firma Brothers and Co. House Engineer Constructors uit Birmingham vervaardigd, evenals als de havenlichten aan de westelijke uiteinden van de havendammen. De 'hoogte boven middenstand' van het water is 15.3 m., het karakter Iso W4s. Omschrijving De gietijzeren lichtopstand is opgebouwd uit open gietijzeren panelen, die door middel van aangegoten flenzen aan elkaar zijn geschroefd. Elk van de vier etages bestaat uit zes open panelen. De panelen zelf bestaan uit gietijzeren gekruiste staven die versierd worden door decoratieve elementen, zoals krullen en rozetten. In de ruimte aan de binnenzijde van de open constructie bevindt zich de gietijzeren wenteltrap. Deze leidt naar een open gietijzeren opstand met balustrade. De balustrade bestaat uit een aaneenschakeling van rechthoeken met kruis-verbindingen. Op het conische, gietijzeren lichthuis zijn acht ruiten geplaatst met een achtkantige geprofileerde lijst; het geheel wordt door een koepel met bolvormige bekroning gedekt. In het lichthuis staat een ijzeren zuil met rond geprofileerd basement en een rond plateau, waarop de optiek is geplaatst. De optiek (tegenwoordig met elektrische lamp), is nog origineel. Waardering De gietijzeren lichtopstand te Stavoren is van algemeen cultuurhistorische en architectuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een typologische en technische ontwikkeling; - vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp; - vanwege het bijzondere materiaalgebruik; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is; - vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de haven; - vanwege de functionele relatie met het water en het land; - vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur; - in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke en landschappelijke omgeving; - vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid op nationaal niveau. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513618
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Vuurtoren van Stavoren
Vuurtoren van Stavoren
Vuurtoren van Stavoren
Plaats Stavoren
Status actief
Karakter iso phase licht van 4 seconden
2,0 sec. licht, 2,0 sec. donker
Bouwwerk
Hoogte 15,7 m
Kleur rood
Uitrusting
Lichtpatroon Iso W 4s
Lichtsterkte 3000 cd
Nominale dracht 12 zeemijl

De Vuurtoren van Stavoren is een gietijzeren vuurtoren of lichtopstand aan het IJsselmeer bij de haven van Stavoren. Op de twee havenpieren staan twee bijbehorende havenlichten, een groene en een rode. Deze bouwwerken zijn in 1884 gebouwd en vallen sinds 1999 onder de monumentenzorg. De toren heeft een hoogte van 15,7 meter.

In 2001 is de vuurtoren gerestaureerd, waarbij de toren werd gestraald en geverfd.

Havenlichten bij ingang haven

Licht

  • Lichtkleur: Wit
  • Lichtsterkte: 3000 cd
  • Zichtbaarheid: 12 zeemijl

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Lichtopstand Stavoren in Stavoren

Oude Zeesluis Oude zeesluis

Noord 16
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De "oude zeesluis" te Stavoren -SCHUTSLUIS- ligt aan de noordzijde van het stadje en aan de zuid-oostzijde van de haven. De zeesl..

Peilschaalhuis

Havenweg 26
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het PEILSCHAALHUIS bevindt zich aan de zuidwest-zijde van de haven van Stavoren, ten zuiden van de dammen en is naar het zuidoost..

Havenlichten

Havenweg 26
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De twee HAVENLICHTEN ('lage lichten') staan op de westelijke uiteinden van de zuidelijke en noordelijke dammen van de haven van S..

Rolpalen Twee rolpalen

Havenweg 26
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Aan de westzijde van de twee oost-west gericht havendammen van de haven van Stavoren staan twee ROLPALEN ofwel draaipalen. Deze d..

Nicolaaskerk, kerk, orgel

Voorstraat 69
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Hervormde kerk, vanwege het orgel met hoofdwerk en rugwerk, in 1785 gebouwd door Meije Wiebes en Wiebe Meijes (lokale huistimmerlieden) met ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)