Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Peilschaalhuis in Stavoren

Weg En Waterwerk

Havenweg 26
8715EM Stavoren (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Peilschaalhuis

Inleiding Het PEILSCHAALHUIS bevindt zich aan de zuidwest-zijde van de haven van Stavoren, ten zuiden van de dammen en is naar het zuidoosten georiënteerd. Het is in 1880 gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele stijl die is verlevendigd door decoratief metselwerk. Het peilschaalhuis is nu in gebruik als kantoor van de havenmeester: het meet-mechanisme (ondergronds) is nog aanwezig en functioneert nog steeds. Omschrijving Het peilschaalhuis heeft een rechthoekige plattegrond, is uit bruine baksteen opgetrokken en wordt gedekt door een zinken zadeldak met schoorsteen. Rondom loopt een natuurstenen plint. Tegen de zuidwestgevel staat een (iets jongere) aanbouw onder platdak, met aan de voorzijde een houten deur en aan de zuid-westzijde een gebogen venster met gemetselde, gebogen strek. In de geveltop met geprofileerde windveer is een (min of meer) zeskantige steen aangebracht met het opschrift: "RIJKS PEILSCHAAL 1880". Hieronder bevindt zich de voordeur onder een gebogen strek van rode en gele bakstenen. Voor de natuurstenen plint ligt een tweetreeds bakstenen trap. De noord-oostelijke zijgevel en de achtergevel hebben vierruits-vensters met gemetselde, gebogen strek. In de top van de achtergevel zit een rond venster. INTERIEUR. Onder de vloer bevindt zich de oorspronkelijke meetapparatuur. Het geheel bevindt zich in een 5 meter diepe put, waarin een ladder is geplaatst en een ruimte waar het water in loopt. De peilschaal ernaast geeft de hoogte van het water aan. Waardering Het peilschaalhuis uit 1880 aan de haven van Stavoren is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is; - vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met het water; - vanwege de architectonische gaafheid van exterieur; - vanwege de aanwezigheid van de meetapparatuur; - in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de landschappelijke en stadse omgeving; - vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513617
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Peilschaalhuis in Stavoren

Oude Zeesluis Oude zeesluis

Noord 16
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De "oude zeesluis" te Stavoren -SCHUTSLUIS- ligt aan de noordzijde van het stadje en aan de zuid-oostzijde van de haven. De zeesl..

Havenlichten

Havenweg 26
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De twee HAVENLICHTEN ('lage lichten') staan op de westelijke uiteinden van de zuidelijke en noordelijke dammen van de haven van S..

Rolpalen Twee rolpalen

Havenweg 26
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Aan de westzijde van de twee oost-west gericht havendammen van de haven van Stavoren staan twee ROLPALEN ofwel draaipalen. Deze d..

Lichtopstand Stavoren

bij de haven Haven bij de haven
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De LICHTOPSTAND ('hoge licht') aan de haven van Stavoren bevindt zich ten zuidwesten van de Koijweg, aan het oostelijke uiteinde ..

Stadhuis Voorm. Stadhuis van Stavoren

Voorstraat 96
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Voormalig GEMEENTEHUIS van Stavoren met WONING, aangebouwde voormalige ARCHIEFRUIMTE, IJZEREN HEKWERK en STOEPSTEEN. Het gebouw l..

Kaart & Routeplanner