Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Havenlichten in Stavoren

Weg En Waterwerk

Havenweg 26
8715EM Stavoren (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1884


Beschrijving van Havenlichten

Inleiding De twee HAVENLICHTEN ('lage lichten') staan op de westelijke uiteinden van de zuidelijke en noordelijke dammen van de haven van Stavoren. Getuige het opschrift op het basement van de lamp, aan de binnenkant van de havenlichten, zijn ze door de Engelse firma Brothers en Co., House Engineers Constructors te Birmingham in 1884 vervaardigd. Omschrijving De havenlichten zijn, op de kleur na (de zuidelijke is groen-wit, de noordelijke rood-wit) identiek. Zij bestaan uit een basement (of etage) van zes open, gietijzeren panelen met kruisverbindingen op een natuurstenen band en een gietijzeren lantaarn, waarin de optiek is geplaatst. Op het kruispunt van de gietijzeren verbindingen is een decoratief, rozetvormig deel aangebracht. Een wenteltrap leidt naar een smalle opstand boven het basement met gietijzeren balustrade. Het lichthuis wordt gedekt door een koepeldakje met bolvormige bekroning; boven de, in een cirkel geplaatste, metalen wanden zitten zes enkelruitsvensters en hierboven een zeskantige geprofileerde lijst. In het lichthuis staat een ijzeren zuil met rond geprofileerd basement en een rond plateau, waarop de optiek is geplaatst. De optiek (tegenwoordig met elektrische lamp), is nog origineel. Waardering De havenlichten uit 1884, behorende bij de "oude" haven van Stavoren, zijn van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als bijzondere uitdrukking van een typologische en technische ontwikkeling; - vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp; - vanwege het bijzondere materiaalgebruik; - als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is; - vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de haven; - vanwege de functionele relatie met het water en het land; - vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur; - in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stadse- en landschappelijke omgeving; - vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid op regionaal niveau. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513616
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Havenlichten van Stavoren
Het noordelijke havenlicht van Stavoren (2013)
Het noordelijke havenlicht van Stavoren (2013)
Plaats Stavoren
Status in gebruik als Havenlicht
Opening 1884
Monument 513616
Bouwwerk
Kleur rood-wit en groen-wit
Bouwmateriaal gietijzer
Lijst van rijksmonumenten in Súdwest-Fryslân

De twee havenlichten ('lage lichten') van Stavoren zijn lichtbakens die de toegang tot de oude haven van Stavoren markeren. Ze staan op de uiteinden van de zuidelijke en noordelijke dammen van de haven, de havenhoofden. De havenlichten zijn in 1884 vervaardigd door de Engelse firma Brothers en Co. uit Birmingham.

Omschrijving

De twee havenlichten zijn identiek, maar het zuidelijke licht is groen-wit gekleurd en het noordelijke rood-wit. De havenlichten bestaan elk uit een etage gevormd door zes open gietijzeren panelen op een natuurstenen band. Een wenteltrap leidt naar een smalle verhoging met balustrade. Het gietijzeren lichthuis heeft een koepeldakje en bevat een ijzeren zuil met een rond plateau, waarop de optiek is geplaatst. Deze is nog origineel maar werkt tegenwoordig met een elektrische lamp. Op de voet van de lamp staat de fabrikant Brothers en Co. vermeld.

Rijksmonument

Sinds 1999 zijn de havenlichten beschermd als rijksmonument vanwege het cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang, onder meer door de technische ontwikkeling, de esthetische kwaliteit en de situering, verbonden met de ontwikkeling van de haven.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Havenlichten in Stavoren

Rolpalen Twee rolpalen

Havenweg 26
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Aan de westzijde van de twee oost-west gericht havendammen van de haven van Stavoren staan twee ROLPALEN ofwel draaipalen. Deze d..

Peilschaalhuis

Havenweg 26
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Het PEILSCHAALHUIS bevindt zich aan de zuidwest-zijde van de haven van Stavoren, ten zuiden van de dammen en is naar het zuidoost..

Lichtopstand Stavoren

bij de haven Haven bij de haven
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De LICHTOPSTAND ('hoge licht') aan de haven van Stavoren bevindt zich ten zuidwesten van de Koijweg, aan het oostelijke uiteinde ..

Oude Zeesluis Oude zeesluis

Noord 16
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding De "oude zeesluis" te Stavoren -SCHUTSLUIS- ligt aan de noordzijde van het stadje en aan de zuid-oostzijde van de haven. De zeesl..

Stadhuis Voorm. Stadhuis van Stavoren

Voorstraat 96
Stavoren (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding Voormalig GEMEENTEHUIS van Stavoren met WONING, aangebouwde voormalige ARCHIEFRUIMTE, IJZEREN HEKWERK en STOEPSTEEN. Het gebouw l..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)