Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Algemene begraafplaats, toegangshek in Schildwolde

Graf Begraafplaats

Hoofdweg 127
9626AC Schildwolde (gemeente Slochteren)
Groningen

Bouwjaar: 1850-1900 1900 1850-1900


Beschrijving van Algemene begraafplaats, toegangshek

Inleiding TOEGANGSHEK naar de algemene begraafplaats, aangelegd in 1874. De begraafplaats is gelegen achter de van rijkswege beschermde Nederlands hervormde kerk en pastorie aan de Hoofdweg. Een door hoge bomen geflankeerd pad dat ten zuidoosten van de kerk loopt, verschaft toegang tot de begraafplaats. De begraafplaats bestaat uit een rechthoekig, in twee periodes aangelegd, omhaagd terrein. Het toegangshek uit de tweede helft van de 19de eeuw vormt de entree. Verderop bevindt zich een eenvoudiger, jonger toegangshek dat de entree vormt tot de iets jongere uitbreiding van de begraafplaats. Dit jongere hek en de gehele begraafplaats vallen buiten de bescherming van rijkswege vanwege onvoldoende kwaliteit. Omschrijving TOEGANGSHEK bestaande uit twee platte, opengewerkte ijzeren hoofdpijlers en twee beweegbare ijzeren hekken. De gietijzeren pijlers zijn opgevuld met decoratieve gietijzeren panelen en twee gekruiste omgekeerde toortsen en worden bekroond door een uil binnen een lauwerkrans. Aan de beide zijkanten van de pijlers bevindt zich een ijzeren, waaiervormig vleugelstuk, bestaande uit rococo-decoratie, en regels en stijlen met gietijzeren punten. De beweegbare hekken tussen de pijlers hebben eveneens smeedijzeren regels en stijlen met bovenop gietijzeren punten. Het toegangshek wordt ondersteund door twee ijzeren langsschoren. Waardering Toegangshek van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde - als voorbeeld van een ijzeren hek uit de tweede helft van de 19de eeuw - vanwege de opvallende doodssymboliek - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de erachter liggende begraafplaats - vanwege de opvallende ligging aan de oprijlaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513613
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Algemene begraafplaats, toegangshek in Schildwolde

Torenhoeve, kapschuur

Hoofdweg 113
Schildwolde (Gemeente Slochteren)
Omschrijving De vijf vakken tellende KAPSCHUUR (eerste helft 20e eeuw) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt..

Hervormde pastorie met aangebouwd catechisatielokaal

Hoofdweg 127
Schildwolde (Gemeente Slochteren)
Inleiding PASTORIE met aangebouwd CATECHESATIELOKAAL, behorende bij de ervoor gelegen Nederlands hervormde kerk die reeds rijksmonument is ..

Torenhoeve

Hoofdweg 113
Schildwolde (Gemeente Slochteren)
Omschrijving OLDAMBTSTER BOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS en SCHUUR (1869, Ambachtelijk-traditionele stijl met enkele Chaletstijl eleme..

Hervormde kerk met vrijstaande toren

Hoofdweg 125
Schildwolde (Gemeente Slochteren)
HERV.KERK en TOREN op verhoogd kerkhof. In 1686 wellicht op oudere grondslag gebouwde vijfzijdig gesloten kerkgebouw. In de kerk preekstoel ..

Duurswold

Hoofdweg 116
Schildwolde (Gemeente Slochteren)
Grote BOERDERIJ van het Oldambtster type. Voorhuis met twee rijen zaadzoldervensters. Halfrond gesloten en omlijste ingang, geflankeerd door..

Kaart & Routeplanner

Route naar Algemene begraafplaats, toegangshek in Schildwolde