Arbeiderswoning (krimpjestype) in ambachtelijk-traditionele stijl in Siddeburen

Veenweg 2
9628TN Siddeburen (gemeente Slochteren)

Beschrijving van Arbeiderswoning (krimpjestype) in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding ARBEIDERSWONING (krimpjes-type) gebouwd in 1939 door aannemer J. van Dam in een Ambachtelijk-traditionele stijl. De opdrachtgever arbeider A. van der West had voor de bouw van deze woning een stuk grond gekocht van de boer waar hij werkzaam was. In 1962 werd in het achterhuis een douche/wc en kast ingebouwd. In 1990 werd de woning aangepast voor gehandicapten. De schuur gelegen aan de achterzijde van de woning komt wegens teveel verbouw niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. De arbeiderswoning is gelegen op een langgerekt rechthoekig perceel in het oude veengebied. Dit veengebied is echter door ruilverkaveling van structuur veranderd. Omschrijving De één verdieping hoge, deels onderkelderde ARBEIDERSWONING op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van donkerrode baksteen en wordt gedekt door een schilddak tegen rechte voorgevel waarop grijze muldenpannen; drie gemetselde schoorstenen met keramische pijpen; houten makelaar; houten goot op klossen; strakke houten windveren. De gevels worden geleed door H-vensters onder een rollaag (1-steens) en donkerrode bakstenen onderdorpel. In de topgevel aan de voorzijde (noordzijde) twee H- en twee staande vensters. Aan beide zijkanten een H-venster. Aan de voorzijde van de krimp aan de oostzijde een houten paneeldeur waarin een zesruits venster met bovenlicht onder rollaag waarvoor een gemetselde stoep van twee treden. Aan de oostzijde twee H- en een klein liggend venster. In de achtergevel (zuidzijde) een houten deur waarin glas met aan weerszijden een klein liggend venster. Aan de voorzijde van de krimp aan de westzijde een keldervenster. Aan de westzijde twee H- en een klein liggend venster; houten dakkapel onder plat dak waarin een drie-delig venster. In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: in de woonkamer de houten schouw met tegels en het balkenplafond. Waardering Arbeiderswoning van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als voorbeeld van een arbeiderswoning uit 1939 in de provincie Groningen - vanwege de typerende traditionele vormgeving - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur - vanwege de zeldzaamheidswaarde van dit type gebouw in de provincie Groningen - als herinnering aan de vele arbeiderswoningen die lagen aan de Veenweg in het oude veengebied (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)