IJzeren ophaalbrug over de Slochterhaven in Slochteren

Noorderweg 4
9621BN Slochteren

Bouwjaar: waarsch. ca. 1929 1929 waarsch. ca. 1929

Beschrijving van IJzeren ophaalbrug over de Slochterhaven

Inleiding OPHAALBRUG over het haventje in Slochteren aan de mond van het Slochterdiep. De brug is er waarschijnlijk rond 1929 neergelegd na de bouw van het Woldjerspoor, dat van Groningen via de gemeente Slochteren naar Delfzijl liep. Bij het station in Slochteren werd toen een overlaadhaven aangelegd voor het goederenvervoer. De brug vormde de verbinding tussen de hoofdentree naar de Freylemaborg en de Noorderweg. De as naar de borg is nu verbroken. De brug vormt een beeldbepalend element in het dorp. Omschrijving IJzeren OPHAALBRUG met hameipoort, vakwerkbalans, langsschoren en hangstangen. Opvallend detail aan de hameipoort, die aan de zuidwestkant het bedieningsmechanisme heeft, is de accoladeboogvormige poort. De landhoofden van de brug zijn opgetrokken in klinkers en voorzien van natuurstenen hoekstukken. Het uit houten planken bestaande brugdek rust op ijzeren I-profielen. De ijzeren brugleuningen zijn samengesteld uit regels en aan het brugdek vastgeklonken stijlen. Waardering Ophaalbrug over de haven in Slochteren van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde - als voorbeeld van een ijzeren ophaalbrug uit het einde van de jaren twintig van deze eeuw - ter herinnering aan de aanleg van de overlaadhaven bij het Woldjerspoor - vanwege de opvallende accoladeboog - vanwege de hoge mate van gaafheid - vanwege de beeldbepalende ligging midden in het dorp (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)