Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oldambtster boerderij met links één en rechts twee krimpen in Schildwolde

Boerderij

Hoofdweg 221
9626AE Schildwolde (gemeente Slochteren)
Groningen

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Oldambtster boerderij met links één en rechts twee krimpen

Omschrijving OLDAMBTSTER BOERDERIJ met rechts twee krimpen en links één krimp, opgetrokken in een rode baksteen op een tot de onderdorpels van de vensters reikend trasraam van gesinterde klinkers, afgezet met een rollaag. Het wolfdak dat aan de voorzijde gedekt is met een zwart geglazuurde Friese golfpan en voor de rest met andere pannen, heeft voor op de nok een gemetselde schoorsteen en achter een houten piron. Het woongedeelte wordt omlijst door een houten goot op klossen. De voorgevel (noordwest) heeft vijf H-vensters met door roeden verdeeld bovenlicht en vier zaadvensters met roedenverdeling, alle onder een gepleisterde betonnen latei met rollaag. De hoofdentree bevindt zich in de rechter zijgevel (zuidwest) en bestaat uit een paneeldeur met kijkgat en bovenlicht met roedenverdeling onder een decoratief gepleisterde latei met rollaag; voor de deur een natuurstenen stoep (twee treden) met gemetselde zijkant. Naast de entree een samengesteld venster met door roeden ingedeelde bovenlichten onder een gepleisterde latei met rollaag; eronder een driedelig keldervenster onder een rollaag. In de eerste krimp een H-venster met bovenlicht met roeden onder latei en rollaag en een driedelig venster met door roeden verdeelde bovenlichten onder een rollaag. De linker zijgevel (noordoost) heeft dubbele glasdeuren (oorspronkelijk deeldeuren) onder een getoogd bovenlicht met decoratieve roedenverdeling. De HOOFDSCHUUR is opgetrokken in rode baksteen en heeft een nieuwe bakgoot op gemetselde klossen, aan de achterzijde uitgevoerd in gele baksteen. In de achtergevel (zuidoost) bevinden zich dubbele houten staldeuren onder een getoogd bovenlicht met decoratieve roedenverdeling, een opgeklampte deur onder een getoogd bovenlicht met ijzeren roeden, hoge dubbele deeldeuren, twee getoogde ijzeren twaalfruits vensters, een roosvenster en vier getoogde ijzeren zaadvensters met decoratieve roedenverdeling. De noordoostgevel met muizetandfries in plaats van klossen, heeft negen getoogde ijzeren halfvensters met decoratieve roedenverdeling en in de krimp een H-venster met bovenlicht met roeden onder een rollaag. De zuidwestgevel heeft vijf getoogde ijzeren drieruits halfvensters, zes staande houten vensters (niet origineel) en in de tweede krimp een venster, een deur (beide niet origineel) en een w.c. venster. Waardering Oldambtster boerderij uit 1925 van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een variant uit de jaren twintig van het in de gemeente Slochteren veel voorkomende Oldambtster type boerderij - vanwege het materiaalgebruik en de detaillering uit de jaren twintig - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het complex - vanwege de kenmerkende ligging aan het hoofdlint temidden van een aantal ander monumentale panden (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513586
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oldambtster boerderij met links één en rechts twee krimpen in Schildwolde

Stookhut

Hoofdweg 221
Schildwolde (Gemeente Slochteren)
Omschrijving STOOKHUT opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van gesinterde steen. Het zadeldak dat gedekt is met een rode Friese gol..

Jeldingaheerd

Hoofdweg 210
Schildwolde (Gemeente Slochteren)
Inleiding WOONHUIS genaamd 'Jeldinga' gebouwd in 1885 in opdracht van A.E.I. Aeilkema waarin Eclectische elementen zijn te herkennen. De op..

Welgelegen

Hoofdweg 217
Schildwolde (Gemeente Slochteren)
Omschrijving DWARSHUISBOERDERIJ (1853, Ambachtelijk-traditionele stijl) bestaande uit een DWARSHUIS, HALS, HOOFDSCHUUR en aangebouwde BIJSC..

Welgelegen, kapschuur

Hoofdweg 217
Schildwolde (Gemeente Slochteren)
Omschrijving De vijf vakken tellende KAPSCHUUR (omstreeks 1900) op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en houten besch..

Woning onder omgaand schilddak met vier hoekschoorstenen met borden

Hoofdweg 194
Schildwolde (Gemeente Slochteren)
Landelijke woning onder omgaand schilddak met vier hoekschoorstenen waarop borden. Omlijste ingang met versierd bovenlicht, waarboven rechte..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oldambtster boerderij met links één en rechts twee krimpen in Schildwolde

Foto's (1)