Dienstwoningen in Beesd

Marienwaerdt 't Klooster 3
4153RR Beesd (gemeente Geldermalsen)

Beschrijving van Dienstwoningen

Omschrijving onderdeel 11: DIENSTWONINGEN. Aan de oprijlaan ligt een goed bewaard blok dienstwoningen onder één kap met jaartalankers 1737. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen pand bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak, afstekend aan de achterzijde, met bakstenen nokvorst. Tegen de kopse zuidgevel een aanbouw op rechthoekige grondslag onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt wolfdak. De regelmatig ingedeelde voorgevel heeft vijf dakkapellen en negen negentiende-eeuwse negenruits vensters met uiterst rechts een toegangsdeur, voorzien van smal bovenlicht waarnaast in de aanbouw nog een negenruits venster. De achtergevel is witgepleisterd en is ingedeeld met verschillende deuren en vensters. Waardering De DIENSTWONINGEN behorend tot de historische buitenplaats Mariënwaerdt zijn van algemeen belang: - wegens de ouderdom; - wegens de beeldbepalende ligging aan de toegangsweg; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)