Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Schaffelaar: tuinmanswoning met houten schuur in Barneveld

Kasteel Buitenplaats

Wesselseweg 11
3771PA Barneveld
Gelderland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van De Schaffelaar: tuinmanswoning met houten schuur

TUINMANSWONING MET HOUTEN SCHUUR. Ten oosten van het hoofdgebouw staat een woonhuis met houten schuur uit ca.1885 (verbouwd in 1926). Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen woonhuis bestaat uit een bouwlaag onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldak met gemetselde schoorsteen op de nok. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (zuid) heeft vier vensterassen met zesruitsvensters voorzien van luiken en een excentrisch geplaatste toegangsdeur met bovenlicht. Achter het huis staat een gepotdekselde houten SCHUUR onder een hoog opgaand met pannen gedekt wolfdak. Waardering TUINMANSWONING MET HOUTEN SCHUUR van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513556
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Schaffelaar: tuinmanswoning met houten schuur in Barneveld

De Schaffelaar: koetshuis

Stationsweg 4
Barneveld
KOETSHUIS. Terzijde van de toegangslaan staat het koetshuis uit de eerste helft van de 19de eeuw. Restauratie 1978. Tegen het gebouw is een ..

De schaffelaar: hoofdgebouw

Stationsweg 6
Barneveld
HOOFDGEBOUW (De Schaffelaar). In opdracht van J.H. baron van Zuylen is in 1852 (zie gevelsteen ca. 1 meter boven het maaiveld) het huis gebo..

De schaffelaar: park en Koewei

Stationsweg 6
Barneveld
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Schaffelaar. Het deels in detail en in structuur gaaf bewaarde park van De ..

De schaffelaar: toegangshek

Stationsweg 6
Barneveld
TOEGANGSHEK. Aan de Stationsweg staat een 19de-eeuws (XIXc) gietijzeren hek in neogotische stijl staande op een brug met gebogen bakstenen k..

De Schaffelaar: stuw, sluis en duiker

Stationsweg 6
Barneveld
STUW, SLUIS EN DUIKER. De waterhuishouding op de buitenplaats wordt onder andere geregeld door deze drie 19de-eeuwse onderdelen, waarvan de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Schaffelaar: tuinmanswoning met houten schuur in Barneveld

Foto's (2)