Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Schaffelaar: tuinsieraden in Barneveld

Tuin Park Landgoed

Stationsweg 6
3771VH Barneveld
Gelderland


Beschrijving van De Schaffelaar: tuinsieraden

TUINSIERADEN. De 18de-eeuwse formele aanleg was met een collectie tuinsieraden verrijkt, hiervan zijn enkele beelden en fragmenten over. Een aantal beeldhouwwerken bevindt zich thans elders, doch worden wellicht in de toekomst in het park terug geplaatst. a. SOKKEL. Aan de voet van de bloemenheuvel staat een Belgisch hardstenen sokkel in Lodewijk XIV stijl; de sokkel diende oorspronkelijk als voetstuk van een Hercules-beeld, waarvan enkele fragmenten bewaard zijn gebleven. b. STEL SOKKELS. Aan weerszijden van de laan achter het huis staan twee rechthoekige hardstenen sokkels voorzien van een eenvoudige profilering; op de sokkels stonden oorspronkelijk marmeren bustes. c. STEL TUINVAZEN. In de tuin bij Wesselseweg 11 (tuin van Maatje) staan twee witmarmeren tuinvazen; oorspronkelijk sierden deze de sluis aan de noordzijde van het kasteel. d. STEL TUINBEELDEN. Op de twee kleine eilandjes in de gracht rond de Koewei staan twee natuurstenen (thans geschilderde) tuinbeelden voorstellende een mannelijk figuur uit de Griekse Oudheid. Waardering TUINSIERADEN van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - als karakteristiek onderdeel van de 18de-eeuwse formele aanleg van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513555
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Schaffelaar: tuinsieraden in Barneveld

De schaffelaar: hoofdgebouw

Stationsweg 6
Barneveld
HOOFDGEBOUW (De Schaffelaar). In opdracht van J.H. baron van Zuylen is in 1852 (zie gevelsteen ca. 1 meter boven het maaiveld) het huis gebo..

De schaffelaar: park en Koewei

Stationsweg 6
Barneveld
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Schaffelaar. Het deels in detail en in structuur gaaf bewaarde park van De ..

De schaffelaar: toegangshek

Stationsweg 6
Barneveld
TOEGANGSHEK. Aan de Stationsweg staat een 19de-eeuws (XIXc) gietijzeren hek in neogotische stijl staande op een brug met gebogen bakstenen k..

De Schaffelaar: stuw, sluis en duiker

Stationsweg 6
Barneveld
STUW, SLUIS EN DUIKER. De waterhuishouding op de buitenplaats wordt onder andere geregeld door deze drie 19de-eeuwse onderdelen, waarvan de ..

De Schaffelaar: koetshuis

Stationsweg 4
Barneveld
KOETSHUIS. Terzijde van de toegangslaan staat het koetshuis uit de eerste helft van de 19de eeuw. Restauratie 1978. Tegen het gebouw is een ..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Schaffelaar: tuinsieraden in Barneveld

Foto's (4)