Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Schaffelaar: stuw, sluis en duiker in Barneveld

Tuin Park Landgoed

Stationsweg 6
3771VH Barneveld
Gelderland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van De Schaffelaar: stuw, sluis en duiker

STUW, SLUIS EN DUIKER. De waterhuishouding op de buitenplaats wordt onder andere geregeld door deze drie 19de-eeuwse onderdelen, waarvan de stuw en duiker recent (1998) zijn op een harde manier 'gerestaureerd'. De onderdelen zijn van baksteen met natuurstenen hoekblokken. a. de STUW, ten westen van het huis, bestaat uit twee gespiegelde delen gevormd door een recht middenstuk -waartussen de schuif- en twee gebogen armen; b. de SLUIS, in de noordwesthoek in de gracht rond de Koeweide, bestaat uit een gemetselde muur met ezelsrug en een schuif in het midden; c. de DUIKER, in de waterloop aan de westzijde, bestaat uit een gemetselde doorgang met aan weerszijden een gebogen arm met hardstenen afdekplaat. Waardering STUW, SLUIS EN DUIKER van algemeen belang: - vanwege de doelmatige vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel voor de waterhuishouding op de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513554
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Schaffelaar: stuw, sluis en duiker in Barneveld

De schaffelaar: hoofdgebouw

Stationsweg 6
Barneveld
HOOFDGEBOUW (De Schaffelaar). In opdracht van J.H. baron van Zuylen is in 1852 (zie gevelsteen ca. 1 meter boven het maaiveld) het huis gebo..

De schaffelaar: park en Koewei

Stationsweg 6
Barneveld
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Schaffelaar. Het deels in detail en in structuur gaaf bewaarde park van De ..

De schaffelaar: toegangshek

Stationsweg 6
Barneveld
TOEGANGSHEK. Aan de Stationsweg staat een 19de-eeuws (XIXc) gietijzeren hek in neogotische stijl staande op een brug met gebogen bakstenen k..

De Schaffelaar: tuinsieraden

Stationsweg 6
Barneveld
TUINSIERADEN. De 18de-eeuwse formele aanleg was met een collectie tuinsieraden verrijkt, hiervan zijn enkele beelden en fragmenten over. Een..

De Schaffelaar: koetshuis

Stationsweg 4
Barneveld
KOETSHUIS. Terzijde van de toegangslaan staat het koetshuis uit de eerste helft van de 19de eeuw. Restauratie 1978. Tegen het gebouw is een ..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Schaffelaar: stuw, sluis en duiker in Barneveld

Foto's (2)