De Schaffelaar: boerderij in Barneveld

Stationsweg 2
3771VH Barneveld

Beschrijving van De Schaffelaar: boerderij

BOERDERIJ. Terzijde van de toegangslaan staat een boerderij uit 1869; zie gedenksteen in de noordwestgevel met inscriptie 'J.M.C. v. Zuylen v. Nyevelt 1869'. De op T-vormige plattegrond opgetrokken bakstenen boerderij met gepleisterde plint bestaat uit een voorhuis (woon) en een dwars geplaatst achterhuis (stal) van één bouwlaag en een kapverdieping onder een met riet gedekt samengesteld zadeldak met gesmoorde nokvorsten; aan de voorzijde overstek met houten windveren en bewerkte schoren. De symmetrisch ingedeelde voorgevel van vier vensterassen heeft een excentrisch geplaatste toegangsdeur met bovenlicht en drie zesruits schuifvensters met luiken; onder het linker venster een kelderlicht; op de verdieping een stolpraam met bovenlicht. Stal met in de kopse gevels korfboog deeldeuren en rondboog staldeuren, in de zijgevel (oost) afwisselend stalvenster en mestdeuren. Waardering BOERDERIJ van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)