Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Schaffelaar: koetshuis in Barneveld

Kasteel Buitenplaats

Stationsweg 4
3771VH Barneveld
Gelderland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van De Schaffelaar: koetshuis

KOETSHUIS. Terzijde van de toegangslaan staat het koetshuis uit de eerste helft van de 19de eeuw. Restauratie 1978. Tegen het gebouw is een halfopen overkapping geplaatst die voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen koetshuis met gepleisterde plint bestaat uit één bouwlaag met lijstgevels onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt afgeplat schilddak met een geprofileerde bakgoot, klossen, schoorsteen. In de westgevel een getoogde dubbele inrijdeur waarboven een dakkapel met rondboog fronton; in de noordgevel twee halfronde stalvensters en een toegangsdeur met bovenlicht; in de zuidgevel vijf vensterassen met drie zesruits schuifvensters en in de tweede en vijfde as een deur met bovenlicht. In het INTERIEUR is onder meer van belang de bestrating met IJsselsteentjes in Vechts formaat, de vloertegels in de stal en de paardenstal met originele schotten. Waardering KOETSHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de beeldbepalende ligging; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513552
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Schaffelaar: koetshuis in Barneveld

De Schaffelaar: boerderij

Stationsweg 2
Barneveld
BOERDERIJ. Terzijde van de toegangslaan staat een boerderij uit 1869; zie gedenksteen in de noordwestgevel met inscriptie 'J.M.C. v. Zuylen ..

De schaffelaar: hoofdgebouw

Stationsweg 6
Barneveld
HOOFDGEBOUW (De Schaffelaar). In opdracht van J.H. baron van Zuylen is in 1852 (zie gevelsteen ca. 1 meter boven het maaiveld) het huis gebo..

De schaffelaar: park en Koewei

Stationsweg 6
Barneveld
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Schaffelaar. Het deels in detail en in structuur gaaf bewaarde park van De ..

De schaffelaar: toegangshek

Stationsweg 6
Barneveld
TOEGANGSHEK. Aan de Stationsweg staat een 19de-eeuws (XIXc) gietijzeren hek in neogotische stijl staande op een brug met gebogen bakstenen k..

De Schaffelaar: stuw, sluis en duiker

Stationsweg 6
Barneveld
STUW, SLUIS EN DUIKER. De waterhuishouding op de buitenplaats wordt onder andere geregeld door deze drie 19de-eeuwse onderdelen, waarvan de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Schaffelaar: koetshuis in Barneveld

Foto's (1)