De schaffelaar: toegangshek in Barneveld

Stationsweg 6
3771VH Barneveld

Beschrijving van De schaffelaar: toegangshek

TOEGANGSHEK. Aan de Stationsweg staat een 19de-eeuws (XIXc) gietijzeren hek in neogotische stijl staande op een brug met gebogen bakstenen keermuren en een sluis. Dubbel spijlenhek tussen opengewerkte (bundel)pijlers met een torenvormige bekroning; aan weerszijden schuin aflopend spijlenhek met tracering in vierpasmotief en een kleinere pijler eveneens met torenvormige bekroning; spijlenhek op de keermuur. Waardering TOEGANGSHEK van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bijzondere ornamentele vormgeving in neogotische stijl; - vanwege het materiaalgebruik, namelijk gietijzer; - vanwege de zeldzaamheidswaarde; - vanwege de markering van de toegang tot de buitenplaats; - vanwege de situering in de oorspronkelijk as van het 18de-eeuwse kasteel; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats en met de bebouwde kom Barneveld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)