Meer dan 63.000 rijksmonumenten


"Kasteel Bolwerk" en "Oranje Bolwerk" in Ravenstein

Militair Object

Van Coothweg 7
5371AB Ravenstein (gemeente Oss)
Noord Brabant


Beschrijving van "Kasteel Bolwerk" en "Oranje Bolwerk"

Inleiding Restanten van twee rondelen, tezamen een complex vormend, beide gesitueerd in en tegen de Maasdijk te Ravenstein: Kasteel Bolwerk (ook bekend als "Kasteelsche Bok"), ter hoogte van de Van Coothweg (nabij huisnummer 7; complexnummer 1) en Oranje Bolwerk (ook bekend als "Den Bok"), ter hoogte van de Walstraat (nabij huisnummers 37 en 38; complexnummer 2). De rondelen dateren uit 1521-1522 en zijn op initiatief van Philips van Kleef (1456-1528) aangelegd. Restanten van de rondelen werden in 1997 tijdens graafwerkzaamheden aan de Maasdijk aangetroffen; zij vormen onderdeel van de vestingwerken van Ravenstein. Na de vondst, wetenschappelijk onderzoek en consolidatiewerk zijn de restanten met baksteen aangeheeld en met koper afgedekt. Omschrijving complexonderdeel 1: De restanten van Kasteel Bolwerk (ook bekend als Kasteelsche Bok), ter hoogte van de Van Coothweg (nabij huisnummer 7) en gesitueerd aan de noordwestzijde van de vestingstad Ravenstein beslaan een cirkelvormige plattegrond met rechthoekige uitbouw. Onder het maaiveld bevinden zich o.m. een overwelfde ruimte met schietgat. De restanten bestaan grotendeels uit baksteen voor de buitenzijde waarbij ter hoogte van de waterlijn hardsteen is verwerkt als bescherming tegen erosie van het Maaswater; inwendig zijn mergelblokken verwerkt, van nature vonkvrij - als materiƫle borg tegen explosiegevaar. De muren van dit rondeelrestant zijn ongeveer vier meter dik. Omschrijving complexonderdeel 2: De restanten van Oranje Bolwerk (ook bekend als "Den Bok"), ter hoogte van de Walstraat (nabij de huisnummers 37 en 38 aan de Maasdijk) en gesitueerd aan de noordoostzijde van de vestingstad Ravenstein beslaan een cirkelvormige plattegrond. Onder het maaiveld bevinden zich verschillende ruimtes en gangen. De restanten bestaan grotendeels uit baksteen voor de buitenzijde waarbij ter hoogte van de waterlijn hardsteen is verwerkt als bescherming tegen erosie van het Maaswater; inwendig zijn mergelblokken verwerkt, van nature vonkvrij - als materiƫle borg tegen explosiegevaar. De muren van dit rondeelrestant zijn ongeveer vier meter dik. Waardering De restanten van de twee rondelen Kasteelsche Bok en Oranje Bolwerk uit 1521-1522, gesitueerd in en aan de Maasdijk te Ravenstein vertegenwoordigen het algemeen belang op basis van: - de ouderdom; - de betekenis voor de geschiedenis van de vestingbouw; - de zeldzaamheid en de, naar verhouding, gave staat; - de historische ervarings- en belevingswaarden die in de restanten besloten liggen; - de landschappelijk-historische betekenis, met name in betrekking tot de open uiterwaarde van de Maas alsook het belang voor het beschermde stadsgezicht Ravenstein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513537
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van "Kasteel Bolwerk" en "Oranje Bolwerk" in Ravenstein

Tuinkoepel

Van Coothweg 7
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Op de vestingwerken in de noordwestelijke hoek van Ravenstein is, op een poterne, omstreeks 1890 een tienhoekige TUINKOEPEL opget..

Buitengrachtse oever

Buitengrachtse Oever bij Wal/Maasdijk/Lombardstraat
Ravenstein (Gemeente Oss)
Buitengrachtse oever. De gracht wordt aan de noordwestelijke en noordoostelijke zijde begrensd door een hoogoplopende oever naar de Wal (hu..

Binnengrachtse oever

Binnengrachtse Oever bij St. Luciastraat/Kasteelplaats
Ravenstein (Gemeente Oss)
Binnengrachtse oever. Het in U-vorm gelegen grachtgedeelte omgeeft een grasveld dat verder afgesloten wordt door de achtertuinen van aan de ..

Eenvoudig huis met gevel in schoon werk, dwars rood zadeldak in het verlengde van dat van nummer 1

Kasteelseplaats 2
Ravenstein (Gemeente Oss)
Eenvoudig huis met gevel in schoon werk, dwars rood zadeldak in het verlengde van dat van nummer 1.

Huis met overbouwing van de oudere poort die de St.Luciastraat afsluit. Was poortgebouw van het in 1818 gesloopte kasteel

Kasteelseplaats 1
Ravenstein (Gemeente Oss)
Huis met overbouwing van de oudere poort die de St.Luciastraat afsluit. Was poortgebouw van het in 1818 gesloopte kasteel. De poort vertoont..

Kaart & Routeplanner

Route naar "Kasteel Bolwerk" en "Oranje Bolwerk" in Ravenstein

Foto's (2)