Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Horst: ijskelders in Loenen

Tuin Park Landgoed

Hoofdweg 74
7371AK Loenen (gemeente Apeldoorn)
Gelderland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Ter Horst: ijskelders

Onderdeel 12: IJSKELDERS. Omschrijving Ten oosten van het hoofdgebouw naast het hoenderhok gelegen ijskelders, bestaande uit drie bakstenen ruimten, elk gedekt door een houten luik. De kelders bevinden zich onder een circa 50 cm. hoge heuvel, die begroeid is met gras. De luiken zijn daarin opgenomen. Twee van de drie kelders zijn volgestort, één is nog toegankelijk. De kelders dateren in oorsprong vermoedelijk uit de 19de eeuw. Waardering De IJSKELDERS zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de bijzonder functionele vormgeving, die als zodanig zeldzaam is; - vanwege de historisch-functionele relatie met de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513533
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Horst: ijskelders in Loenen

Ter Horst: moestuin met kas, koude bakken, houten en houten schutting

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 11: MOESTUIN MET KAS, KOUDE BAKKEN EN HOUTEN SCHUTTING. Omschrijving Naast de oranjerie ligt een rechthoekige moestuin a..

Huis Ter Horst

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Ter Horst). Omschrijving Geheel omgracht, bakstenen kasteel in renaissance-stijl uit 1557 met een front van gep..

Ter Horst: historische tuin- en parkaanleg

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Omschrijving De structuur van de gaaf bewaarde formele aanleg uit circa 1800 wordt bepaald ..

Ter Horst: toegangshek

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 3: TOEGANGSHEK. Omschrijving Aan het begin van de oprit staat een laat-18de-eeuws toegangshek bestaande uit vier geblokte pijler..

Ter Horst: brug

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 4: BRUG. Omschrijving Naar het voorplein een 18de-eeuwse brug bestaande uit bakstenen halfronde keermuren (circa1791) en een ho..

Kaart & Routeplanner