Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Horst: oranjerie in Loenen

Tuin Park Landgoed

Hoofdweg 76
7371AK Loenen (gemeente Apeldoorn)
Gelderland

Bouwjaar: 1500-1600


Beschrijving van Ter Horst: oranjerie

Onderdeel 9: ORANJERIE MET SCHUURTJE. Omschrijving Oorspronkelijk 16de-eeuws gebouw (spijker of kapel), die tot 1791 in gebruik was als kapel en daarna tot een oranjerie werd verbouwd. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit twee bouwlagen onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak tussen een trap- en een topgevel aan de noordzijde afluivend. De voorgevel is afgewerkt met een bloktandlijst en heeft een symmetrische indeling van meerruits klapvensters en in het midden dubbele meerruits tuindeuren. In de gevel zijn bouwsporen van twee dicht gemetselde boogvensters zichtbaar. De achtergevel wordt door pijlers geleed waartussen vierkante meerruits vensters zijn geplaatst. De binnenmuur is zeer oud en bestaat uit eiken palen opgevuld met baksteen. De zijgevel (west) heeft een vrij regelmatige indeling van een deur met meerruits bovenlicht en een dubbele deur met daarboven een voorplaat van een zandstenen schouw met de wapens Hackfort en Bushof, op de verdieping twee meerruits draaivensters en een venterlicht in de top. In de oostelijke zijgevel is een dubbele inrijdeur met smal bovenlicht aangebracht. Tegen de oostmuur van de oranjerie aangebouwd 19de-eeuws bakstenen schuurtje. Het verdiepingloze pand is op rechthoekige grondslag opgetrokken onder een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. In de voorgevel een deur en twee roosvensters. Waardering De ORANJERIE MET SCHUURTJE is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege zijn voormalige functie als kapel; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de cultuurhistorische waarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513530
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Horst: oranjerie in Loenen

Ter Horst: oostelijk bouwhuis

Hoofdweg 78
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 5: OOSTELIJK BOUWHUIS. Omschrijving De oostzijde van het voorplein wordt afgesloten door een bakstenen bouwhuis uit 1791 als ide..

Ter Horst: moestuin met kas, koude bakken, houten en houten schutting

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 11: MOESTUIN MET KAS, KOUDE BAKKEN EN HOUTEN SCHUTTING. Omschrijving Naast de oranjerie ligt een rechthoekige moestuin a..

Ter Horst: ijskelders

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 12: IJSKELDERS. Omschrijving Ten oosten van het hoofdgebouw naast het hoenderhok gelegen ijskelders, bestaande uit drie bakstene..

Huis Ter Horst

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Ter Horst). Omschrijving Geheel omgracht, bakstenen kasteel in renaissance-stijl uit 1557 met een front van gep..

Ter Horst: historische tuin- en parkaanleg

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Omschrijving De structuur van de gaaf bewaarde formele aanleg uit circa 1800 wordt bepaald ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)