Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Horst: toegangsbrug in Loenen

Tuin Park Landgoed

Hoofdweg 74
7371AK Loenen (gemeente Apeldoorn)
Gelderland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Ter Horst: toegangsbrug

Onderdeel 7: TOEGANGSBRUG. Omschrijving De toegang tot het omgrachte hoofdgebouw wordt gevormd door een 18de-eeuwse toegangsbrug bestaande uit een houten loopdek gedragen door houten jukken en door gemetselde brughoofden. Aan de voorpleinzijde geven vier hardstenen treden toegang tot de brug, die voor het kasteel eindigt in een vijftredige hardstenen bordestrap en aan weerszijden daarvan een uitgebouwde trap die naar de kelder en de waterzijde leidt. Eenvoudige ijzeren balustrade. Waardering De TOEGANGSBRUG is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de doelmatige vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513528
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Horst: toegangsbrug in Loenen

Ter Horst: moestuin met kas, koude bakken, houten en houten schutting

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 11: MOESTUIN MET KAS, KOUDE BAKKEN EN HOUTEN SCHUTTING. Omschrijving Naast de oranjerie ligt een rechthoekige moestuin a..

Ter Horst: ijskelders

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 12: IJSKELDERS. Omschrijving Ten oosten van het hoofdgebouw naast het hoenderhok gelegen ijskelders, bestaande uit drie bakstene..

Huis Ter Horst

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Ter Horst). Omschrijving Geheel omgracht, bakstenen kasteel in renaissance-stijl uit 1557 met een front van gep..

Ter Horst: historische tuin- en parkaanleg

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Omschrijving De structuur van de gaaf bewaarde formele aanleg uit circa 1800 wordt bepaald ..

Ter Horst: toegangshek

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 3: TOEGANGSHEK. Omschrijving Aan het begin van de oprit staat een laat-18de-eeuws toegangshek bestaande uit vier geblokte pijler..

Kaart & Routeplanner