Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Horst: westelijk bouwhuis in Loenen

Kasteel Buitenplaats

Hoofdweg 72
7371AK Loenen (gemeente Apeldoorn)
Gelderland

Bouwjaar: 1791


Beschrijving van Ter Horst: westelijk bouwhuis

Onderdeel 6: WESTELIJK BOUWHUIS. Omschrijving De westzijde van het voorplein wordt afgesloten door een bakstenen bouwhuis uit 1791 als identiek pendant van het bouwhuis dat het voorplein aan de oostzijde afsluit. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit anderhalve bouwlaag onder met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak waarop vier gemetselde schoorstenen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel bestaat uit negen travee├źn met centraal de risalerende ingangspartij bekroond door een fronton. De ingangspartij wordt gevormd door een dubbele toegangsdeur met rechthoekig bovenlicht voorzien van een ruitvormige roedenverdeling gevat in een omlijsting van pilasters onder een kroonlijst. In de tweede en achtste travee een getoogde poort met dubbele inrijdeuren en hardstenen stootblokken. De overige travee├źn kennen een invulling van meerruits schuifvensters met halve luiken op de begane grond en meerruits draaivensters op de verdieping. De kopse noordgevel heeft drie vensterassen waarin centraal een toegangsdeur met rechthoekige bovenlicht geflankeerd door meerruits vensters met halve luiken en op de verdieping drie meerruits draaivensters. In het interieur zijn nog paardenstallen en twee tuigkasten aanwezig. Waardering Het WESTELIJK BOUWHUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristieke afsluiting van het voorplein; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513527
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Horst: westelijk bouwhuis in Loenen

Ter Horst: oostelijk bouwhuis

Hoofdweg 78
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 5: OOSTELIJK BOUWHUIS. Omschrijving De oostzijde van het voorplein wordt afgesloten door een bakstenen bouwhuis uit 1791 als ide..

Ter Horst: moestuin met kas, koude bakken, houten en houten schutting

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 11: MOESTUIN MET KAS, KOUDE BAKKEN EN HOUTEN SCHUTTING. Omschrijving Naast de oranjerie ligt een rechthoekige moestuin a..

Ter Horst: ijskelders

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 12: IJSKELDERS. Omschrijving Ten oosten van het hoofdgebouw naast het hoenderhok gelegen ijskelders, bestaande uit drie bakstene..

Huis Ter Horst

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Ter Horst). Omschrijving Geheel omgracht, bakstenen kasteel in renaissance-stijl uit 1557 met een front van gep..

Ter Horst: historische tuin- en parkaanleg

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Omschrijving De structuur van de gaaf bewaarde formele aanleg uit circa 1800 wordt bepaald ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ter Horst: westelijk bouwhuis in Loenen

Foto's (1)