Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Horst: oostelijk bouwhuis in Loenen

Kasteel Buitenplaats

Hoofdweg 78
7371AK Loenen (gemeente Apeldoorn)
Gelderland

Bouwjaar: 1791


Beschrijving van Ter Horst: oostelijk bouwhuis

Onderdeel 5: OOSTELIJK BOUWHUIS. Omschrijving De oostzijde van het voorplein wordt afgesloten door een bakstenen bouwhuis uit 1791 als identiek pendant van het bouwhuis dat het voorplein aan de westzijde afsluit. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit anderhalve bouwlaag onder met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak waarop vier gemetselde schoorstenen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel bestaat uit negen travee├źn met centraal de risalerende ingangspartij bekroond door een fronton. De ingangspartij wordt gevormd door een dubbele toegangsdeur met rechthoekig bovenlicht voorzien van een ruitvormige roedenverdeling gevat in een omlijsting van pilasters onder een kroonlijst. In de tweede en achtste travee is een getoogde poort met dubbele inrijdeuren en hardstenen stootblokken. De overige travee├źn kennen een invulling van meerruits schuifvensters met halve luiken op de begane grond en meerruits draaivensters op de verdieping. De kopse noordgevel heeft drie vensterassen waarin centraal een toegangsdeur met rechthoekig bovenlicht geflankeerd door meerruits vensters met halve luiken en op de verdieping drie meerruits draaivensters. De blinde zuidgevel is verlengd met een bakstenen muur met ezelsrug en voorzien van een getoogde poort. De deels afluivende achtergevel heeft een regelmatige indeling met deuren en meeruits vensters. In het INTERIEUR een kleine schuilkapel (achter schijnluiken) uit 1791 met een rijk gedecoreerd, fraai barokaltaar en ten weerszijden daarvan een deur versierd met guirlandes en gevat in een omlijsting in overgangsvormen Lodewijk XV en XVI stijl, betimmeringen en banken in eenvoudige vormen begin negentiende eeuw. De kapel heeft tot 1843 dienst gedaan. Waardering Het OOSTELIJK BOUWHUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristieke afsluiting van het voorplein; - vanwege de 18de-eeuwse schuilkapel in het interieur (uniek voor de Veluwe); - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513526
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Horst: oostelijk bouwhuis in Loenen

Ter Horst: westelijk bouwhuis

Hoofdweg 72
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 6: WESTELIJK BOUWHUIS. Omschrijving De westzijde van het voorplein wordt afgesloten door een bakstenen bouwhuis uit 1791 als ide..

Ter Horst: oranjerie

Hoofdweg 76
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 9: ORANJERIE MET SCHUURTJE. Omschrijving Oorspronkelijk 16de-eeuws gebouw (spijker of kapel), die tot 1791 in gebruik was als ka..

Ter Horst: moestuin met kas, koude bakken, houten en houten schutting

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 11: MOESTUIN MET KAS, KOUDE BAKKEN EN HOUTEN SCHUTTING. Omschrijving Naast de oranjerie ligt een rechthoekige moestuin a..

Ter Horst: ijskelders

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 12: IJSKELDERS. Omschrijving Ten oosten van het hoofdgebouw naast het hoenderhok gelegen ijskelders, bestaande uit drie bakstene..

Huis Ter Horst

Hoofdweg 74
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
Onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Ter Horst). Omschrijving Geheel omgracht, bakstenen kasteel in renaissance-stijl uit 1557 met een front van gep..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)