Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eyckenstein: moestuinensemble bestaande uit tuinmuur met druivenkas en oranjerie in Maartensdijk

Tuin Park Landgoed

Dorpsweg 264
3738CN Maartensdijk (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Eyckenstein: moestuinensemble bestaande uit tuinmuur met druivenkas en oranjerie

(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.8) MOESTUINENSEMBLE bestaande uit TUINMUUR MET DRUIVENKAS EN ORANJERIE. Achter de dienstwoning ligt een grote rechthoekige moestuin die deels is ommuurd. De op het zuiden geori├źnteerde 19de-eeuwse tuinmuur (thans in vervallen staat 1999) is opgebouwd uit rode handvorm baksteen en wordt door pijlers geleed. De monumentale hoofdtoegang wordt gevormd door twee vierkante gemetselde pijlers van blokwerk met aan de bovenzijde een gepleisterde uitspringende rand en een bekroning van een dekplaat; tussen de pijlers een dubbele houten poort met zwaar ijzerbeslag. Tegen de muur ten westen van de poort staan perziken en in de muur is nog een kleine getoogde poort; tegen de muur ten oosten van de poort staat een grote 19de-eeuwse DRUIVENKAS met als pendant aan de andere zijde van de muur een ORANJERIE ANNEX SCHUUR. De druivenkas van het enkele kopkastype (breed) staat op een gemetseld fundament waarop een ijzeren geraamte; toegang via een dubbele houten deur; inwendig kweekbakken deels gedragen door de nog originele gietijzeren zuiltjes, een waterresevoir en hekwerk tegen de tuinmuur voor de druivenranken. De oranjerie heeft gepleisterde en door pijlers gelede gevelwanden; dubbele houten toegangsdeur in de westgevel; lichttoevoer via de glazen kap. In het verlengde van de oranjerie staat een eveneens gepleisterde en door pijlers gelede schuur met getoogde houten deuren en ijzeren vensters. Waardering MOESTUINENSEMBLE bestaande uit TUINMUUR MET DRUIVENKAS EN ORANJERIE van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de doelmatige vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513522
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eyckenstein: moestuinensemble bestaande uit tuinmuur met druivenkas en oranjerie in Maartensdijk

Eyckenstein: dienstwoning

Dorpsweg 264
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.7) DIENSTWONING. Evenwijdig aan de Dorpsweg ligt een voormalige koetsierswoning daterend uit de..

Eyckenstein: kas

Dorpsweg 264
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.9) KAS. In de moestuin staat een 19de-eeuwse orchidee├źnkas op een gemetseld fundament met een..

Buitenplaats Rustenhoven

Dorpsweg 187
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
"Rustenhoven", 18e eeuws landhuis. Voorzijde raam middenpartij versierd. Twee achter elkaar gelegen zadeldaken, eindigend in topgevels door ..

Eyckenstein: historische tuin- en parkaanleg

Dorpsweg 193
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Eyckenstein. De deels in stru..

Eyckenstein: hoofdgebouw

Dorpsweg 193
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW (Eyckenstein). Het witgepleisterde pand in neoclassicistische stijl is in het b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eyckenstein: moestuinensemble bestaande uit tuinmuur met druivenkas en oranjerie in Maartensdijk