Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eyckenstein: dienstwoning in Maartensdijk

Woonhuis

Dorpsweg 264
3738CN Maartensdijk (gemeente De Bilt)
Utrecht

Bouwjaar: tweede kwart 19e eeuw


Beschrijving van Eyckenstein: dienstwoning

(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.7) DIENSTWONING. Evenwijdig aan de Dorpsweg ligt een voormalige koetsierswoning daterend uit de tweede kwart van de 19de eeuw; oorspronkelijk behorend bij het buiten Berkenstein dat in ca.1880 bij het bezit is gevoegd en vervolgens is afgebroken. Het bakstenen, gecementeerde pand is gebouwd op rechthoekige grondslag bestaande uit één bouwlaag onder een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt afgeplat schilddak. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft vijf traveeën met zesruits schuifvensters, waarvan de middelste risaleert en als dakhuis is doorgetrokken voorzien van een vierruitsvenster. In de rechter zijgevel bevindt zich de dubbele toegangsdeur geflankeerd door omlijste ronde vensters en in de linker zijgevel een keldervenster. De achtergevel is voorzien van twee stalvensters, een deur en een gekoppeld venster. Waardering DIENSTWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513521
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eyckenstein: dienstwoning in Maartensdijk

Eyckenstein: moestuinensemble bestaande uit tuinmuur met druivenkas en oranjerie

Dorpsweg 264
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.8) MOESTUINENSEMBLE bestaande uit TUINMUUR MET DRUIVENKAS EN ORANJERIE. Achter de dienstwoning ..

Eyckenstein: kas

Dorpsweg 264
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.9) KAS. In de moestuin staat een 19de-eeuwse orchideeënkas op een gemetseld fundament met een..

Buitenplaats Rustenhoven

Dorpsweg 187
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
"Rustenhoven", 18e eeuws landhuis. Voorzijde raam middenpartij versierd. Twee achter elkaar gelegen zadeldaken, eindigend in topgevels door ..

Eyckenstein: historische tuin- en parkaanleg

Dorpsweg 193
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.2) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Eyckenstein. De deels in stru..

Eyckenstein: hoofdgebouw

Dorpsweg 193
Maartensdijk (Gemeente De Bilt)
(op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.1) HOOFDGEBOUW (Eyckenstein). Het witgepleisterde pand in neoclassicistische stijl is in het b..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eyckenstein: dienstwoning in Maartensdijk