Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij annex koetshuis met aangebouwde kas in de Lutte

Boerderij

Bentheimerstraat 16
7587NH de Lutte (gemeente Losser)
Overijssel

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Boerderij annex koetshuis met aangebouwde kas

Inleiding BOERDERIJ ANNEX KOETSHUIS met aangebouwde kas die in 1913 bij het huis "De Boschkamp" is gebouwd naar een ontwerp van de architect K.P.C. de Bazel in opdracht van H.C. Boll. De villa "De Boschkamp" is ook ontworpen door De Bazel maar na de Tweede Wereldoorlog ingrijpend verbouwd. De boerderij staat met de oostgevel aan de oprijlaan naar het nabij gelegen huis "De Boschkamp", de schuur ten noorden van de boerderij is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Inwendig is de boerderij in verband met de functiewijziging naar woonhuis sterk gewijzigd. Omschrijving Boerderij van het hallehuistype onder schilddak met een korte dwarsvleugel onder zadeldak links tegen de linker zijgevel (Z). De gevels zijn boven een trasraam van bruine baksteen opgetrokken in een geelbruine baksteen. De nokken van de met riet gedekte kappen zijn voorzien van oranje vorstpannen. De samengestelde vensters in de zijgevels (N en Z) en in de kleine dakkapellen hebben een roedenverdeling. Tegen de kopgevel (Z) van de dwarsvleugel is een kas aangebouwd. Centraal tegen de voorgevel (O) steunt een uit het dakschild naar voren stekende rietgedekte kap op twee dubbele houten kolommen die zijn verzonken in een hardstenen basis. In de gevel zijn de oorspronkelijke inrijdeuren van het koetshuis vervangen door nieuwe deuren en vensters. De muurdammen recht achter de dubbele kolommen zijn voorzien van een gemetselde kapiteelachtige bekroning. De hoofdentree met (nieuwe) deur bevindt zich in de noordgevel rechts van een lage uitbouw onder het verlengde dakschild. In de grote dakkapel boven de deur in de zuidgevel was oorspronkelijk een hooiluik aangebracht. Aan weerszijden van de kas bevinden zich in de kopse gevel van de dwarsvleugel twee vierkante vierruits vensters. In de westgevel drie deuren met vierruits vensters. Waardering Voormalige boerderij annex koetshuis van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de bijzondere vormgeving die het gevolg is van de (oorspronkelijke) architectonische samenhang met het inmiddels sterk gewijzigde huis De Boschkamp - de typologische zeldzaamheid van de boerderij in het oeuvre van de architect K.P.C. de Bazel - de uitwendige gaafheid van de hoofdvorm - de markante situering in het heuvelige landschap bij het dorp De Lutte (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513515
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij annex koetshuis met aangebouwde kas in de Lutte

Saksische houten wagenschuur onder rieten zadeldak

Bentheimerstraat 15A
de Lutte (Gemeente Losser)
Saksische houten wagenschuur onder rieten zadeldak, wellicht 18e eeuw.

Koetshuis met dienstwoning in chaletstijl

Egheriaweg 1
de Lutte (Gemeente Losser)
Inleiding KOETSHUIS MET DIENSTWONING in chaletstijl dat omstreeks 1910 in opdracht van H.E. ten Cate bij het landhuis Egheria (1909) is geb..

Terrein waarin een grafheuvel

-
Losser
Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Bronstijd-IJzertijd. (gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen grafheuvel ze..

Duivendal

Duivendalweg 3
de Lutte (Gemeente Losser)
Inleiding Het VAKANTIE-WOONHUIS "Duivendal" is in 1903 als semi-permanent buitenhuis in eclectische trant gebouwd en in 1915 in dezelfde st..

Vrijstaande schuur

Dorpstraat 47
de Lutte (Gemeente Losser)
Omschrijving Vrijstaande SCHUUR uit ca. 1935, behorende tot het boerderijcomplex Dorpstraat 47, geplaatst aan de rand van het erf aan de li..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij annex koetshuis met aangebouwde kas in de Lutte

Foto's (1)