Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis met dienstwoning in chaletstijl in de Lutte

Kasteel Buitenplaats

Egheriaweg 1
7587NE de Lutte (gemeente Losser)
Overijssel

Bouwjaar: 1910-1915


Beschrijving van Koetshuis met dienstwoning in chaletstijl

Inleiding KOETSHUIS MET DIENSTWONING in chaletstijl dat omstreeks 1910 in opdracht van H.E. ten Cate bij het landhuis Egheria (1909) is gebouwd. De architect Karel Muller maakte het ontwerp voor zowel het landhuis als het koetshuis. Na een hevig bombardement in 1943 is de villa in 1948 herbouwd door het architectenbureau Feenstra en Van Broekhuizen v/h A.K. Beudt. Rond het huis zijn delen van de oorspronkelijke tuinaanleg van L.A. Springer uit 1911 met onder meer de ommuurde moestuin nog in tact maar voor de bescherming van ondergeschikt belang. Het koetshuis staat op een markante lokatie dicht langs de Bentheimerstraat aan het begin van de oprijlaan naar het huis Egheria op de Tankenberg. Het pand staat evenwijdig aan de weg met de voorgevel naar het westen gericht. De achtergevel met de inrijdeuren grenst aan de oprijlaan. Omschrijving Pand van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder overstekend met rode tuile du Nordpannen gedekt zadeldak. Op de begane grond zijn de gevels gemetseld in bruine baksteen, de met pleisterwerk ingevulde vakwerkconstructie van de verdieping rust op kraagstukken. Centraal in de oostgevel de inrijdeuren met afgesnoten bovenhoeken onder een latei tussen vierkante twaalfruits vensters. In de bovenste helft van de inrijdeuren twaalfruits vensters. De grote loggia op de verdieping heeft houten zijwanden en een balustrade met gesneden balusters. De uitkragende zolder boven de loggia wordt ondersteund door twee standvinken die rusten op de aanzetstenen aan weerszijden van de latei boven de inrijdeuren. Onder het uitkragende beschot in de geveltop geprofileerde kraagstukken. Tegen de zuidgevel leidt een houten trap met balustrade naar de ingang van de woning op de verdieping. Boven het trapbordes voor de toegangsdeur steunt het overstekende dakschild op houten kolommen. Onder het geschoorde trapbordes een schuifvenster met roedenverdeling. Het kruisvenster en dubbele venster op de verdieping hebben een roedenverdeling en luiken die zijn beschilderd met een rode zandloper op witte ondergrond. De westgevel heeft een beschoten geveltop en schuifvensters met roedenverdeling. Rechts tegen de noordgevel een houten aanbouw en daarboven op de verdieping een deur. In het metselwerk is te zien dat oorspronkelijk ook hier een buitentrap naar deze deur liep. De vierkante vensters in deze gevel hebben een roedenverdeling evenals het verdiepingsvenster met kruiskozijn en luiken. Waardering Koetshuis met dienstwoning van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de oorspronkelijke functie van koetshuis annex dienstwoning op het landgoed Egheria - de chaletstijl die kenmerkend is voor het werk van Karel Muller in Twente in de periode van circa 1900 tot 1915 - de uitwendige gaafheid - de beeldbepalende situering langs de Bentheimerstraat - de ensemblewaarde in samenhang met het huis Egheria en de tuinaanleg van Leonard Springer (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513514
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Amsterdamse Huishoudschool bij het Vondelpark

De Chaletstijl is een romantiserende bouwstijl die, vooral in het laatste deel van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw (dus ruwweg rond 1900), onder meer in Duitsland, Nederland, Noorwegen en IJsland, werd toegepast bij villa's, boerderijen en openbare gebouwen.

De romantische gevoelens die in die tijd leefden voor het chalet, de traditionele bouwvorm van boerderijen in de berggebieden van Zwitserland, Savoye en Tirol, kwamen voort uit het feit dat veel rijkere mensen in de 19e eeuw naar Zwitserland trokken als toeristische bestemming en daar geconfronteerd werden met wat zij zagen als "onbedorven bergvolkeren".

Hoewel deze stijl gebaseerd is op het chalet, was de interpretatie van de bouwkundige kenmerken hiervan dermate vrij, dat een gebouw in chaletstijl soms niet erg aan een chalet doet denken. Wel komen er bepaalde elementen in voor zoals overstekende daken, uitbundig met snijwerk versierde windveren en sierspanten met ajourwerk. In tegenstelling tot een chalet, dat altijd van hout was gebouwd, zijn de meeste in chaletstijl uitgevoerde gebouwen in baksteen gebouwd, maar dan wel voorzien van houten ornamenten. De combinatie met andere stijlen, bijvoorbeeld neorenaissance die je vaak terugvindt in de gebouwen, kwalificeert veel van deze bouwwerken eigenlijk als eclectische (een combinatie van verschillende bouwstijlen) gebouwen met chalet-kenmerken.

Maar soms men ging ook wel verder, door imitatie-vakwerkbouw toe te passen en door het aanbrengen van galerijen. Sommige villa's in chaletstijl werden zelf volgens 'oorspronkelijk recept' geheel uit hout opgetrokken en kregen daardoor een meer 'authentieke' uitstraling. Voorbeelden hiervan zijn te vinden aan de Kennemerstraatweg in Heiloo en aan de Van Merlenlaan in Heemstede.Monumenten in de buurt van Koetshuis met dienstwoning in chaletstijl in de Lutte

De Hulst: historische park- en tuinaanleg

Bentheimerstraat 87
Oldenzaal
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. De HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG bestaat uit open weiden en bosgedeelten met l..

Jachtopzienerswoning

Haerstraat 143
Oldenzaal
Inleiding JACHTOPZIENERSWONING, gelegen in de landschappelijke tuin van het voormalige (door L. Springer ontworpen) landgoed Kalheupink. De..

Saksische houten wagenschuur onder rieten zadeldak

Bentheimerstraat 15A
de Lutte (Gemeente Losser)
Saksische houten wagenschuur onder rieten zadeldak, wellicht 18e eeuw.

Boerderij annex koetshuis met aangebouwde kas

Bentheimerstraat 16
de Lutte (Gemeente Losser)
Inleiding BOERDERIJ ANNEX KOETSHUIS met aangebouwde kas die in 1913 bij het huis "De Boschkamp" is gebouwd naar een ontwerp van de architec..

Terrein waarin een grafheuvel

-
Losser
Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Bronstijd-IJzertijd. (gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen grafheuvel ze..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis met dienstwoning in chaletstijl in de Lutte

Foto's (2)