Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pompgebouw gas- en drinkwaterbedrijf Enschede in Losser

Nijverheid Industrie

Enschedesestraat 82
7582PN Losser
Overijssel

Bouwjaar: 1935


Beschrijving van Pompgebouw gas- en drinkwaterbedrijf Enschede

Inleiding In opdracht van het gas- en drinkwaterbedrijf Enschede werd dit POMPGEBOUW -met een voor de interbellum-architectuur karakteristieke vormgeving- in 1935 gebouwd. Voor het verkrijgen van drinkwater maakt het Waterleidingbedrijf Overijssel gebruik van grondwater dat in pompstations opgepompt wordt. Deze pompstations zijn gelegen in zogenaamde grondwater beschermgebieden. Naast het pompstation staat een daarbij behorende woning die voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Omschrijving Verdiepingloos pand van rode machinale baksteen onder een met rode verbeterde Hollandse pannen gedekt schilddak. De zijgevels hebben beide een smalle dwarsgeplaatste uitbouw onder een steekkap. Het pand heeft een symmetrische voorgevel (Z) met in het midden de entree onder een drieruits bovenlicht en een betonnen luifel. Aan weerszijden daarvan zijn twee negenruits vensters geplaatst. In de geveltop bevindt zich een rond stalen venster met radiale roedenverdeling. De identieke zijgevels zijn voorzien van zeven smalle drieruits vensters (horizontale roedenverdeling) en een stalen deur met bovenlicht. De uitbouw is eveneens van een stalen deur voorzien en heeft bovendien twee smalle vensters met glas-in-lood aan de zuidzijde van de uitbouw. De achtergevel (N) heeft een driehoekige vensterpartij die bestaat uit zeven vensters met een horizontale roedenverdeling. Het middelste venster bestaat uit negen ramen, de flankerende drie vensters worden steeds twee ramen korter. Waardering Dit pompgebouw is van algemeen architectuurhistorisch belang: - als gaaf voorbeeld van een pompgebouw uit de jaren dertig met de daarbij behorende uiterlijke verschijningsvorm (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513512
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pompgebouw gas- en drinkwaterbedrijf Enschede in Losser

Octogonale houten theekoepel op houten podium, onder octogonaal met riet gedekt kegeldak

Lossersestraat 499
Enschede
Omschrijving Octogonale houten THEEKOEPEL op houten podium, onder octogonaal met riet gedekt kegeldak. Het dak steekt ver over en wordt ged..

Het Oldenzaalse Veen: dienstwoning annex koetshuis

Lossersestraat 501
Enschede
Omschrijving De DIENSTWONING annex KOETSHUIS is opgetrokken vanuit een nagenoeg vierkante plattegrond over één bouwlaag onder een deels a..

Houten schuur op plint onder met oud hollandse pannen gedekt zadeldak met windveren

Lossersestraat 501
Enschede
Omschrijving Houten SCHUUR op plint onder met oud Hollandse pannen gedekt zadeldak met windveren. In beide kopse gevels een dubbele opgekl..

Zwerfsteen aan voet van driestammige berk; scheiding tussen Lutter-, Losser- en Lonnekermarke

aan voet driestammige eik
Enschede
Zwerfsteen aan voet van driestammige berk; scheiding tussen Lutter-, Losser- en Lonnekermarke.

Zwerfsteen; scheiding Lutter- en Lonnekermarke

Oldenzaalse veen
Enschede
Zwerfsteen; Oldenzaalseveen. Scheiding Lutter- en Lonnekermarke.

Kaart & Routeplanner