Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed Austie: schuur in Beuningen

Boerderij

Paandersdijk 10
7588PZ Beuningen (gemeente Losser)
Overijssel

Bouwjaar: 1932
Architect: Joh. H. Sluymer


Beschrijving van Landgoed Austie: schuur

Inleiding De SCHUUR is in opdracht van de heer De Bruin in 1932 gebouwd naar een ontwerp van Joh. H. Sluymer. Daar deze architect vooral bekend staat om zijn kerkarchitektuur is een ontwerp voor een schuur van zijn hand zeer bijzonder. De schuur staat op een erf dat hoort bij het landgoed Austie. Omschrijving Schuur op een rechthoekige grondslag, opgetrokken in rode machinale baksteen. Het geknikte zadeldak met rode vernieuwde Hollandse pannen wordt beƫindigd door eenvoudige windveren en makelaars op de geveltoppen. De eindgevels van de schuur zijn beschoten. In de voorgevel (O) zijn onder een gedrukte spitsboog deeldeuren geplaatst. Aan beide zijden van de deuren bevindt zich een rondboog stalraam. Links in de gevel is een rondboogdeur geplaatst. Boven de deeldeuren zijn muurankers met et jaartal 1932 aangebracht. Aan de rechter zijde van de schuur (N) bevindt zich in het midden een dakkapel met een steekkap, daaronder is een rondboogdeur geplaatst. Aan weerszijden daarvan bevinden zich drie twaalfruits stalramen. De achtergevel (W) is voorzien van twee deuren onder een segmentboog en twee ronde vensters. In de beschoten geveltop bevindt zich een smalle strook vensters. De zuidelijke zijgevel van de schuur heeft twee deuren onder een segmentboog en vier vijftienruits stalramen. Deze schuur is van algemeen architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde: - als een zeldzaam voorbeeld van een schuur naar een ontwerp van de architect Sluymer - vanwege de bijzondere vormgeving - vanwege de gaafheid - als wezenlijk onderdeel van het ensemble (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513511
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed Austie: schuur in Beuningen

Forse, gave vakwerkboerderij, de wanden opgetrokken op een fundament van Bentheimersteen; bovenkamer; Vakwerkschuur

Paandersdijk 10
Beuningen (Gemeente Losser)
Forse, gave vakwerkboerderij, de wanden opgetrokken op een fundament van Bentheimersteen; bovenkamer; jaartalstenen 1804 en 1809. Vakwerksch..

Gaaf vakwerkboerderijtje

Austiebergweg 2
Beuningen (Gemeente Losser)
Gaaf vakwerkboerderijtje. Put met haalboom.

Landhuis: "De (Nieuwe) Borg"

Borgbosweg 6
Beuningen (Gemeente Losser)
Inleiding Het LANDHUIS "De (Nieuwe) Borg" is onderdeel van het landgoed Borgbeuningen. "De Borg" werd gebouwd ter vervanging van het Huis B..

Vrij gaaf vakwerkboerderijtje

Mensmanweg 1
Beuningen (Gemeente Losser)
Vrij gaaf vakwerkboerderijtje.

Boerderij met gave vakwerkachtergevel en met vakwerk in de zijgevels, plint van bentheimersteen

Hanhofweg 22
de Lutte (Gemeente Losser)
Boerderij met gave vakwerkachtergevel en met vakwerk in de zijgevels, plint van Bentheimersteen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Landgoed Austie: schuur in Beuningen

Foto's (4)