Meer dan 63.000 rijksmonumenten


nijverheid industrie in Losser

Nijverheid Industrie

Gronausestraat 309
7581CV Losser
Overijssel

Bouwjaar: 1926-1928


Beschrijving van nijverheid industrie

Omschrijving Rechthoekig KETELHUIS met KOLENBUNKER, IJZEROPSLAG, POMPENLOKALEN en SMEDERIJ uit 1926-'28. Het onderkelderde ketelhuis is opgetrokken in rode machinale baksteen. Het zadeldak is gedekt met grijze Hollandse pannen. De voorgevel (Z) is voorzien van drie gevelvelden die onder de dakaanzet door een klimmend keperboogfries worden afgesloten. De gevel heeft een granieten top en schouderstukken. De entree in het linker, risalerende deel van de voorgevel is binnen een granieten omlijsting met een gekruld fronton geplaatst. De toegang is bereikbaar via een gemetselde trap met ijzeren balustrade. De in rode baksteen opgetrokken KOLENBUNKER die aan de rechterzijde van het ketelhuis staat, is aan de voorzijde hoog en smal opgetrokken met een plat dak en heeft een betonnen draagconstructie met vullingen van baksteen. De voorgevel kraagt vanaf de tweede verdieping uit en wordt ondersteund door betonnen consoles. De vier traveeën op de begane grond zijn voorzien van zestienruits vensters met daarboven achtruits vensters, gescheiden door een betonnen latei en een gemetselde borstwering. De bovenzijde van de bunker wordt rondom afgesloten met een strook van steeds twee vensters onder een iets uitkragende, betonnen daklijst. De entree van de bunker bevindt zich in de smalle zijgevel (O). Het interieur van de kolenbunker verkeert nog in originele staat. In het interieur bevinden zich ondermeer de lift om de kolen tot bovenin de bunker te transporteren, de drie betonnen silo's, en de transportband. Achter de kolenbunker ligt de IJZEROPSLAG, een één verdieping hoog bouwdeel op eveneens rechthoekige grondslag, voorzien van een door stalen spanten gedragen mansarde kap. Achter de ijzeropslag liggen de POMPENLOKALEN, beide delen zijn drie bouwlagen hoog. Het tegen de ijzeropslag grenzende deel is voorzien van een zadeldak en het hoge zuidwestelijke deel van een licht hellend lessenaardak. In de meest zuidwestelijke hoe van het gebouw ligt de transformatorruimte. De gevels van alle bouwdelen zijn voorzien van entrees en raampartijen met verschillende groottes en indelingen, het merendeel van de vensters is geplaatst tussen wit geschilderde betonnen boven- en onderdorpels. De roedenverdelingen zijn eveneens wit geschilderd. Het zuidwestelijk gelegen pompenlokaal heeft blinde gevels. Waardering Voormalig KETELHUIS met KOLENBUNKER, IJZEROPSLAG, POMPENLOKALEN en SMEDERIJ is van algemeen architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde vanwege: - de gaafheid - het geheel gave binnenwerk van de kolenopslag - de vroeg 20e-eeuwse constructie van de kolenbunker in gewapend beton - de functioneel-typologische zeldzaamheid - de functionele en ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van het fabriekscomplex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513507
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van nijverheid industrie in Losser

Bakstenen schoorsteenpijp met het jaartal 1926 ingemetseld in gele verblendsteen

Gronausestraat 309
Losser
Omschrijving Bakstenen SCHOORSTEENPIJP met het jaartal 1926 ingemetseld in gele verblendsteen. Waardering Schoorsteenpijp van algemeen a..

Textielfabriek L. van Heek en Zn.

Gronausestraat 309
Losser
Omschrijving Drie bouwlagen tellend PRODUCTIEGEBOUW met WATERTOREN, opgemetseld in rode machinale baksteen onder een plat dak. De oostgevel..

Erve 'De lange wigger'

Wiggersweg 1
Losser
Erve "De Lange Wigger". Boerderij uit het midden van de 19e eeuw, onder pannen zadeldak met aan voor- en achterzijde houten voorschotten. In..

Ellerman's Lijftocht, voormalige Tolhuis

Hoofdstraat 1
Overdinkel (Gemeente Losser)
v.m. Tolhuis bij Erve Elderman, oorspronkelijk "lijftucht" behorende bij het gewaarde erve Elderman, ook gebruikt als blekerij en woonhuis v..

Forse Boerderij met fraaie vakwerkachtergevel

Beerninksweg 1
Overdinkel (Gemeente Losser)
Forse BOERDERIJ met fraaie vakwerkachtergevel; in de korbeels, waarop de houten topgevel overkraagt, gedateerd 1644. Vakwerk in de zijgevels..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)