Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Textielfabriek L. van Heek en Zn. in Losser

Nijverheid Industrie

Gronausestraat 309
7581CV Losser
Overijssel

Bouwjaar: 1926-1928


Beschrijving van Textielfabriek L. van Heek en Zn.

Omschrijving Drie bouwlagen tellend PRODUCTIEGEBOUW met WATERTOREN, opgemetseld in rode machinale baksteen onder een plat dak. De oostgevel heeft een verdiepingloze uitbouw en een risalerende travee met blinde gevels. Het hoekrisaliet (O/Z) loopt iets verder op en heeft granieten hoekdecoraties. Het lagere gedeelte ten westen hiervan valt niet onder de bescherming. De twee entrees in de zuidgevel zijn in een granieten omlijsting met een gekruld fronton geplaatst. Daarnaast bevindt zich een driezijdige erker onder een zinken kap. Op het entre-sol is een smalle raamstrook geplaatst onder een doorlopende latei. De vijftienruits vensters op de verdieping hebben een witte boven- en onderdorpel, op de tweede verdieping zijn de vensters, eveneens vijftienruits, voorzien van een doorlopende latei. De zware vierkante watertoren is voorzien van negenruits vensters onder lateien in terugliggende geveldelen die trapsgewijs worden beƫindigd. De rechter zijgevel (O) heeft spaarvelden. De bovenzijde van de toren is aan iedere zijde voorzien van twee maal drie terugliggende vensters. Daarboven zijn een tandlijst en een speklaag aangebracht. Op iedere hoek van de toren bevinden zich granieten hoekdecoraties. Waardering Productiegebouw met watertoren van algemeen architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde: - als zeldzaam geworden voorbeeld van een in eenvoudige utititeitsarchitectuur vormgegeven textielfabrieksgebouw - als kern van het fabriekscomplex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513506
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Textielfabriek L. van Heek en Zn. in Losser

nijverheid industrie

Gronausestraat 309
Losser
Omschrijving Rechthoekig KETELHUIS met KOLENBUNKER, IJZEROPSLAG, POMPENLOKALEN en SMEDERIJ uit 1926-'28. Het onderkelderde ketelhuis is opg..

Bakstenen schoorsteenpijp met het jaartal 1926 ingemetseld in gele verblendsteen

Gronausestraat 309
Losser
Omschrijving Bakstenen SCHOORSTEENPIJP met het jaartal 1926 ingemetseld in gele verblendsteen. Waardering Schoorsteenpijp van algemeen a..

Erve 'De lange wigger'

Wiggersweg 1
Losser
Erve "De Lange Wigger". Boerderij uit het midden van de 19e eeuw, onder pannen zadeldak met aan voor- en achterzijde houten voorschotten. In..

Ellerman's Lijftocht, voormalige Tolhuis

Hoofdstraat 1
Overdinkel (Gemeente Losser)
v.m. Tolhuis bij Erve Elderman, oorspronkelijk "lijftucht" behorende bij het gewaarde erve Elderman, ook gebruikt als blekerij en woonhuis v..

Forse Boerderij met fraaie vakwerkachtergevel

Beerninksweg 1
Overdinkel (Gemeente Losser)
Forse BOERDERIJ met fraaie vakwerkachtergevel; in de korbeels, waarop de houten topgevel overkraagt, gedateerd 1644. Vakwerk in de zijgevels..

Kaart & Routeplanner

Route naar Textielfabriek L. van Heek en Zn. in Losser

Foto's (1)