Boerskotten, Tuinkoepel in de Lutte

Haermansweg 5
7587NW de Lutte (gemeente Losser)

Beschrijving van Boerskotten, Tuinkoepel

Omschrijving Zeshoekige houten TUINKOEPEL onder overstekend kegeldak dat wordt ondersteund door een segmentboogfries op houten kolommen. Het kegeldak is gedekt met dakleer en wordt bekroond door een windwijzer met weerhaan . De wanden van de koepel zijn opgebouwd uit wit geschilderde horizontale rabbatdelen. De ingang in de noordzijde van de koepel bestaat uit een dubbele paneeldeur onder bovenlicht. In de overige zijden van de koepel zesruits schuifvensters. Waardering Zeshoekige houten theekoepel van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de oorspronkelijke functie van de koepel en als typologisch voorbeeld van de vroegste vorm van Twents fabrikantenbuitenhuis - de gaafheid van het ex- en interieur - de ensemblewaarde als onderdeel van het complex - de markante situering op het terpje langs de Haermansweg (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)