Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het hallehuistype met krimp onder met rode hollandse pannen gedekt zadeldak in de Lutte

Boerderij

Dorpstraat 47
7587AB de Lutte (gemeente Losser)
Overijssel

Bouwjaar: 1915-1920


Beschrijving van Boerderij van het hallehuistype met krimp onder met rode hollandse pannen gedekt zadeldak

Omschrijving BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE met krimp onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak. De gevels zijn boven een trasraam van grijsbruine baksteen opgetrokken in een bruine baksteen. Op de nok een gemetselde schoorsteen. De voorgevel (Z) heeft ter hoogte van de verdieping opgelegd vakwerk dat gedeeltelijk is ingevuld met pleisterwerk en een beschoten geveltop. Op de begane grond een deur onder vierruits bovenlicht en T-vensters met twaalfruits bovenlichten en waterdorpels van oranje geglazuurde baksteen. De luiken voor de onderramen van de vensters zijn beschilderd met witte zandlopers op een rode ondergrond. De aanzetten van de strekken boven de vensters en deuren zijn wit gepleisterd. Op de verdieping dubbele zesruits vensters onder rollagen en in het beschot een roosvenstertje. In de zijgevels (O en W) van het woonhuisgedeelte deuren en T-vensters als in de voorgevel en een groot samengesteld keukenvenster. In het bedrijfsgedeelte bevinden zich aan de westzijde een keldervenster tussen twee grote zesruitsvensters en aan de oostzijde getoogde staldeuren en -vensters. De centrale baander onder korfboog in de achtergevel (N) wordt geflankeerd door rechtgesloten zesruitsvensters en staldeuren onder strekken. De drieruits vensters in de baanderdeuren zijn aan de bovenzijde afgeschuind. Het hooiluik onder de beschoten geveltop heeft een vijfruits bovenlicht tussen ruitvormig decoratief metselwerk in de gevel. Het vrijwel ongewijzigde interieur van de boerderij bevat onder meer de originele schouwen in de woonkamer en de deel. Waardering Boerderij van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de opvallende aan de chaletstijl verwante detaillering - de ensemblewaarde als onderdeel van het complex - de beeldbepalende situering aan de rand van het dorp De Lutte - de gaafheid van het ex- en interieur (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513499
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het hallehuistype met krimp onder met rode hollandse pannen gedekt zadeldak in de Lutte

Vrijstaande schuur

Dorpstraat 47
de Lutte (Gemeente Losser)
Omschrijving Vrijstaande SCHUUR uit ca. 1935, behorende tot het boerderijcomplex Dorpstraat 47, geplaatst aan de rand van het erf aan de li..

Terrein waarin sporen van bewoning

-
Losser
Terrein waarin sporen van bewoning. Datering: Romeinse tijd/IJzertijd. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Boerderij annex koetshuis met aangebouwde kas

Bentheimerstraat 16
de Lutte (Gemeente Losser)
Inleiding BOERDERIJ ANNEX KOETSHUIS met aangebouwde kas die in 1913 bij het huis "De Boschkamp" is gebouwd naar een ontwerp van de architec..

Boerderij met gave vakwerkachtergevel en met vakwerk in de zijgevels, plint van bentheimersteen

Hanhofweg 22
de Lutte (Gemeente Losser)
Boerderij met gave vakwerkachtergevel en met vakwerk in de zijgevels, plint van Bentheimersteen.

Bakspieker

Molterheurneweg 6
de Lutte (Gemeente Losser)
Bakspieker; vakwerkwanden op plint van Bentheimersteen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij van het hallehuistype met krimp onder met rode hollandse pannen gedekt zadeldak in de Lutte

Foto's (1)