Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Steenfabriek De Werklust: Smalspoor in Losser

Nijverheid Industrie

Oldenzaalsestraat 104
7581PW Losser
Overijssel

Bouwjaar: 1924


Beschrijving van Steenfabriek De Werklust: Smalspoor

Omschrijving SMALSPOOR (9) aangelegd omstreeks 1925 als onderdeel van het complex steenfabriek "de Werklust" tussen de kleigroeve en de vormloods (Smuddeweg). Het smalspoor bestaat uit een veldspoor met een spoorwijdte van 70 centimeter en een lengte van 585 meter. De kipkarren van het merk Orenstein & Koppel uit Amsterdam worden in de kleigroeve geladen, vervolgens met behulp van een scheepslier uit de groeve omhoog getrokken, tenslotte voortgetrokken door een diesellocomotief van het type DS 12 (DIEMA) uit 1937. In de vormloods worden de kipkarren leeg gekiept in de kleimenger. De diesellocomotief duwt de lege kipkarren over het smalspoor van de vormloods naar de kleigroeve terug. Waardering SMALSPOOR (9) aangelegd omstreeks 1925 als onderdeel van het complex steenfabriek "de Werklust" van architectuur-, cultuurhistorische en stedenbouwkundig waarde: - als zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een smalspoor als verbinding tussen de kleigroeve en de vormloods. - als onderdeel van het complex steenfabriek ┬┐de Werklust┬┐ met een functioneel-ruimtelijke relatie van het smalspoor met de vormloods en de kleigroeve in het bijzonder en de overige onderdelen van het complex in het algemeen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513497
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Steenfabriek De Werklust: Smalspoor in Losser

Steenfabriek De Werklust: hoofdgebouw

Oldenzaalsestraat 104
Losser
Omschrijving RINGOVEN met SCHOORSTEEN (1) gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "de Werklust" gebouwd in 1928 op rechthoekig g..

Steenfabriek De Werklust: Vormloods met watertoren

Oldenzaalsestraat 104
Losser
Omschrijving Vrijstaande VORMLOODS met WATERTOREN (2) gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "De werklust" bestaande uit een op..

Steenfabriek De Werklust: Kabelsysteem

Oldenzaalsestraat 104
Losser
Omschrijving KABELSYSTEEM (3) in 1935 ontworpen door de Gebroeders Osse ter vervanging van het smalspoor. Het kabelsysteem is onderdeel van..

Steenfabriek De Werklust: Droogloods aan de noordzijde van de vormloods

Oldenzaalsestraat 104
Losser
Omschrijving DROOGLOODS gelegen aan de noordzijde (4) van de vormloods, gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "De Werklust". D..

Steenfabriek De Werklust: Droogloods aan de noordzijde van de vormloods

Oldenzaalsestraat 104
Losser
Omschrijving DROOGLOODS gelegen aan de noordzijde (5) van de vormloods, gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "de Werklust". D..

Kaart & Routeplanner