Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Steenfabriek De Werklust: Droogloods aan de zuidzijde van de Vormloods in Losser

Nijverheid Industrie

Oldenzaalsestraat 104
7581PW Losser
Overijssel

Bouwjaar: 1924


Beschrijving van Steenfabriek De Werklust: Droogloods aan de zuidzijde van de Vormloods

Omschrijving DROOGLOODS gelegen aan de zuidzijde (7) van de vormloods, gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "de Werklust". De vrijstaande droogloods (circa 170m x 7m) bestaat uit een open houten spantenconstructie afgesloten door een zadeldak, gedekt met gesmoorde muldenpannen. Onder het zadeldak bevinden zich rekken, waartussen plankjes met groenlingen (ongebakken stenen) geschoven kunnen worden. Hier worden de groenlingen aan de buitenlucht gedroogd, alvorens zij de oven in gaan. Waardering DROOGLOODS (7) gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "de Werklust" is van architectuur-, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde: - als gaaf bewaard voorbeeld van een droogloods waarin de groenlingen aan de lucht gedroogd worden als belangrijk onderdeel van het productieproces. - als onderdeel van het complex steenfabriek "de Werklust" met een functioneel-ruimtelijke relatie van de droogloods met de andere onderdelen van het complex. - vanwege de ligging van de droogloods in de nabijheid van de vormloods, met elkaar verbonden door middel van een kabelsysteem. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513495
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Steenfabriek De Werklust: Droogloods aan de zuidzijde van de Vormloods in Losser

Steenfabriek De Werklust: hoofdgebouw

Oldenzaalsestraat 104
Losser
Omschrijving RINGOVEN met SCHOORSTEEN (1) gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "de Werklust" gebouwd in 1928 op rechthoekig g..

Steenfabriek De Werklust: Vormloods met watertoren

Oldenzaalsestraat 104
Losser
Omschrijving Vrijstaande VORMLOODS met WATERTOREN (2) gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "De werklust" bestaande uit een op..

Steenfabriek De Werklust: Kabelsysteem

Oldenzaalsestraat 104
Losser
Omschrijving KABELSYSTEEM (3) in 1935 ontworpen door de Gebroeders Osse ter vervanging van het smalspoor. Het kabelsysteem is onderdeel van..

Steenfabriek De Werklust: Droogloods aan de noordzijde van de vormloods

Oldenzaalsestraat 104
Losser
Omschrijving DROOGLOODS gelegen aan de noordzijde (4) van de vormloods, gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "De Werklust". D..

Steenfabriek De Werklust: Droogloods aan de noordzijde van de vormloods

Oldenzaalsestraat 104
Losser
Omschrijving DROOGLOODS gelegen aan de noordzijde (5) van de vormloods, gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "de Werklust". D..

Kaart & Routeplanner

Route naar Steenfabriek De Werklust: Droogloods aan de zuidzijde van de Vormloods in Losser