Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Steenfabriek De Werklust: Vormloods met watertoren in Losser

Boerderij

Oldenzaalsestraat 104
7581PW Losser
Overijssel

Bouwjaar: 1924


Beschrijving van Steenfabriek De Werklust: Vormloods met watertoren

Omschrijving Vrijstaande VORMLOODS met WATERTOREN (2) gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "De werklust" bestaande uit een open spantenconstructie afgesloten door een zadeldak, gedekt met gesmoorde muldenpannen. In de vormloods is opgenomen een ronde, bakstenen watertoren met vierkant basement en uitkragend waterreservoir. De watertoren steekt circa tien meter boven het dak van de vormloods uit. De watertoren is gebouwd ten behoeve van de voormalige stoommachine, die zorgde voor de aandrijving van de steenpers. Sinds 1938 is de stoommachine buiten gebruik gesteld, waarmee de watertoren haar functie heeft verloren. Waardering Vrijstaande VORMLOODS met WATERTOREN (2), gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "De Werklust", is van architectuur-, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde: - als goed voorbeeld van een vormloods met watertoren met in het interieur aan roerende goederen onder meer een menger, een strengpers en een stoommachine (sinds 1938 buiten werking). - vanwege de ligging van de vormloods tussen de droogloodsen met elkaar verbonden door middel van een kabelsysteem en de verbinding van de vormloods met de kleigroeve door middel van een smalspoor. - als onderdeel van het complex steenfabriek "De Werklust" met een functioneel-ruimtelijke relatie van de vormloods met watertoren met de andere onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513490
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Steenfabriek De Werklust: Vormloods met watertoren in Losser

Steenfabriek De Werklust: hoofdgebouw

Oldenzaalsestraat 104
Losser
Omschrijving RINGOVEN met SCHOORSTEEN (1) gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "de Werklust" gebouwd in 1928 op rechthoekig g..

Steenfabriek De Werklust: Kabelsysteem

Oldenzaalsestraat 104
Losser
Omschrijving KABELSYSTEEM (3) in 1935 ontworpen door de Gebroeders Osse ter vervanging van het smalspoor. Het kabelsysteem is onderdeel van..

Steenfabriek De Werklust: Droogloods aan de noordzijde van de vormloods

Oldenzaalsestraat 104
Losser
Omschrijving DROOGLOODS gelegen aan de noordzijde (4) van de vormloods, gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "De Werklust". D..

Steenfabriek De Werklust: Droogloods aan de noordzijde van de vormloods

Oldenzaalsestraat 104
Losser
Omschrijving DROOGLOODS gelegen aan de noordzijde (5) van de vormloods, gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "de Werklust". D..

Steenfabriek De Werklust: Droogloods aan de zuidzijde van de Vormloods

Oldenzaalsestraat 104
Losser
Omschrijving DROOGLOODS gelegen aan de zuidzijde (6) van de vormloods, gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "de Werklust". De..

Kaart & Routeplanner

Route naar Steenfabriek De Werklust: Vormloods met watertoren in Losser