Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Steenfabriek De Werklust: hoofdgebouw in Losser

Nijverheid Industrie

Oldenzaalsestraat 104
7581PW Losser
Overijssel

Bouwjaar: 1924


Beschrijving van Steenfabriek De Werklust: hoofdgebouw

Omschrijving RINGOVEN met SCHOORSTEEN (1) gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "de Werklust" gebouwd in 1928 op rechthoekig grondplan (50mx15m) bestaande uit een onder- en bovenbouw. De onderbouw bestaat uit het eigenlijke ovenlichaam, bestaande uit dikke bakstenen en chamotten muren met gesnoten hoeken. Rondom bevinden zich achttien rondboogvormige openingen, die toegang geven tot de ellipsvormige ovenschacht met tongewelf. De bovenzijde van de oven is afgedekt met klinkers met daarin stookgaten, die in verbinding staan met de ovenschacht. De vossengaten bevinden zich in de binnenwand van de ovenschacht en staan in verbinding met de schoorsteen. De bovenbouw bestaat uit een kapconstructie ondersteund door houten standvinken met bakstenen poeren, die aan de buitenzijde (los) van de oven zijn geplaatst. De onderbouw wordt rondom afgesloten door lessenaarsdaken gedekt met gesmoorde muldenpannen, met aan de voorzijde rode pannen en de naam "DE WERKLUST". De bovenbouw wordt afgesloten door een schilddak gedekt met gesmoorde muldenpannen. In het midden van de oven bevindt zich een hoge bakstenen schoorsteenpijp (circa 45 meter) die door het dak van de bovenbouw steekt. In de houten opstand tussen de beide dakdelen bevinden zich drieruits vensters. Waardering RINGOVEN met SCHOORSTEEN gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek D"e Werklust¿ is van architectuur-, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde: - als zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van het type ringoven gebouwd in 1928 in opdracht van de gebroeders Osse bestaande uit onder meer een stenen ellipsvormige ovenschacht met tongewelf en een houten kapconstructie. - als een van de weinige in Europa nog werkende ringovens. - als onderdeel van het complex steenfabriek "De Werklust" met een functioneel-ruimtelijke relatie van de oven met de andere onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 513489
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Steenfabriek De Werklust

Werklust was een steenfabriek in de Overijsselse plaats Losser.

Geschiedenis

Op de plaats van de steenfabriek werd in 1895 een periodieke veldoven gebouwd voor het bakken van stenen. In 1898 werd besloten om voor de productie van stenen een vennootschap op te richten, de N.V. steen- en pannenfabriek Werklust. De fabriek werd in het begin van de 20e-eeuw gekocht door de Duitse fabrikant Lindenbaum uit Gronau. Hij verkocht het bedrijf in 1923 aan de gebroeders Osse. Zij lieten in 1928 een ringoven met schoorsteen op het terrein bouwen, alsmede in 1935 een uniek kabeltransportsysteem voor ongebakken stenen. Aan deze familie dankt de in deze fabriek geproduceerde steen zijn naam: de Osse-steen. (bezaagselde handvorm gevelbaksteen)

Het bedrijf profiteerde van de aanwezigheid van een nabijgelegen kleigroeve, waar de basisgrondstof voor de stenen werd gevonden. Voor de verbinding met de kleigroeve werd een smalspoor aangelegd. Het bedrijf functioneert niet meer als steenfabriek en is omgevormd met ringoven, loodsen, kabeltransport en werkplaats tot een museum.

Sinds 1999 is de ringoven met schoorsteen erkend als een rijksmonument, vanwege de zeldzaamheid en de gaafheid van de oven, het feit dat de oven nog wel kan functioneren en vanwege de ruimtelijke samenhang met de rest van het complex.


Monumenten in de buurt van Steenfabriek De Werklust: hoofdgebouw in Losser

Steenfabriek De Werklust: Vormloods met watertoren

Oldenzaalsestraat 104
Losser
Omschrijving Vrijstaande VORMLOODS met WATERTOREN (2) gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "De werklust" bestaande uit een op..

Steenfabriek De Werklust: Kabelsysteem

Oldenzaalsestraat 104
Losser
Omschrijving KABELSYSTEEM (3) in 1935 ontworpen door de Gebroeders Osse ter vervanging van het smalspoor. Het kabelsysteem is onderdeel van..

Steenfabriek De Werklust: Droogloods aan de noordzijde van de vormloods

Oldenzaalsestraat 104
Losser
Omschrijving DROOGLOODS gelegen aan de noordzijde (4) van de vormloods, gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "De Werklust". D..

Steenfabriek De Werklust: Droogloods aan de noordzijde van de vormloods

Oldenzaalsestraat 104
Losser
Omschrijving DROOGLOODS gelegen aan de noordzijde (5) van de vormloods, gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "de Werklust". D..

Steenfabriek De Werklust: Droogloods aan de zuidzijde van de Vormloods

Oldenzaalsestraat 104
Losser
Omschrijving DROOGLOODS gelegen aan de zuidzijde (6) van de vormloods, gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "de Werklust". De..

Kaart & Routeplanner

Route naar Steenfabriek De Werklust: hoofdgebouw in Losser

Foto's (1)